Mejla

Lena Mellin

De svärtar ner sig själva - och oss andra

Busch och Strandhäll borde veta bättre

KOLUMNISTER

Ebba Busch och Annika Strandhäll är två högt uppsatta politiker som just nu gör sitt allra bästa för att dra sig själva och kvinnliga kolleger i smutsen.

De borde veta bättre.

Ebba Busch är riksdagsledamot och partiledare (KD). Annika Strandhäll är riksdagsledamot, tidigare statsråd och talesperson i jämställdhetsfrågor (S).

De borde alltså veta bättre.

Men vad de nu ägnar sig åt är att efter bästa förmåga svärta ner sig själva, politiker i allmänhet och kvinnliga politiker i synnerhet. Och oss andra.

Vi börjar med det sista. Busch, 33, och Strandhäll, 45, är gamla nog att veta att gräl mellan kvinnor alltför ofta kallas för en cat fight. Om det, vilket inte är fallet just nu, så skulle handla om något viktigt hade det ändå tillmätts en låg specifik vikt. Kvinnor bråkar ju ”alltid” med varandra. Skitsnack, såklart. Men en del tänker så.

Ebba Busch är riksdagsledamot och partiledare (KD).
Annika Strandhäll är riksdagsledamot, tidigare statsråd och talesperson i jämställdhetsfrågor (S).

Bara av den anledningen borde Strandhäll avstått från att hoppa på Busch för att hon nyligen var på 30-årskalas med influencern Margaux Dietz.

Men hon lät sig inte hindras av sådana futiliteter utan gav sig rasande in i en debatt om - uppriktigt sagt - småsaker.

I Sverige har kvinnor, med vissa undantag, haft svårt att göra sig gällande i politiken. Manliga strukturer härskar, att nå topposterna har varit svårt.

Exempel på det är att de båda största partierna, S och M, hittills bara haft varsin kvinnlig partiledare.

Mona Sahlin (S) ledde sitt parti i fyra år, den kortaste perioden någon S-ledare suttit förutom katastrofen Håkan Juholt.

Anna Kinberg Batra (M) fick gå efter drygt två är. Det gör henne till partiets kortvarigaste ledare på den här sidan första världskriget.

I den kontexten, som vi säger numera, borde kvinnliga toppolitiker avhålla sig från att skälla på varandra. Särskilt när det gäller skitfrågor.

Men det gör alltså inte Strandhäll och Busch. De kämpar på för att framstå i så dålig dager som möjligt.

Det tredje duon lyckas med är att spela alla i händerna som anser att politiker lever lyxliv, skjutsas runt i limousiner och går på fina restauranger.

Margaux Dietz och Ebba Busch på Ellegalan.

Kort repetition: Ebba Buschs kompis, influencern Margaux fyllde 30 och firades rundligt. Busch anslöt medan festen för en stund flyttats till influencerns hem och följde sedan med till en restaurang.

Från krogen fick Margaux följa med Buschs Säpobil en kortare eller längre bit eftersom hon skulle åt samma håll som KD -ledaren.

Detta anser Annika Strandhäll är en skandal ur folkhälso- och säkerhetssynpunkt. Ebba Busch anklagar Strandhäll för lögn och därmed allmänt dåligt omdöme.

Man kanske ska vara glad för att vi lever i ett land där högt uppsatta politiker inte har något annat att bråka om.

Men jag blir deppad. Varför uppträder kvinnliga förebilder så här? De borde ju veta bättre.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Busch efter Strandhälls kritik: Ljuger medvetet

ÄMNEN I ARTIKELN

Margaux Dietz festkväll med Ebba Busch

Ebba Busch

Annika Strandhäll

Margaux Dietz

Lena Mellin