Lena Mellin

Det hemliga elstödet till miljardärerna

Det borde partiledarna prata om i morgon

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det hemliga elstödet till miljardärer. Det borde partiledarna prata om i morgon.

Inte för att det är världens största problem.

Utan för att det är viktigt.

Klockan nio i morgon möts partiledarna till årets första debatt i riksdagen. Det är också den första partiledardebatten efter valårets upphetsning.

Ämnet är fritt. De kan välja att prata om precis vad de vill. Vilket betyder att regeringssidans fyra partier kommer att säga att det mesta utom kriget i Ukraina är bra. Medan kvartetten på den andra planhalvan föredrar att ta fasta på allt som inte är det.

PLUS: Fallgropen: Då blir du helt utan elstödspengar

När det är krig i Europa, klimatkrisen galopperar och ekonomin beter sig som den fått både covid och influensa och kanske en släng av ytterligare någon sjukdom kan mitt förslag till debattämne te sig som en bagatell. Tyvärr är det inte det.

Det handlar om det elstöd som enligt planerna ska betalas ut till hushållen i slutet av nästa månad och i början av mars. Det uppgår till omkring 17 miljarder kronor, 4,3 miljoner abonnenter är mottagare.

Regeringen vill att utbetalningarna ska vara hemliga. I tjugo, jag repeterar 20, år. Precis som om det vore skamligt att få återbäring på de avgifter som hushållen i södra Sverige, för det är dem det handlar om i den här vändan, redan betalt.

Regeringens motivering till det mycket märkliga förslaget, som fått svidande kritik av lagrådets juridiska expertis, är följande.

1. Ingen ansökan krävs för att få återbetalningen. Det landar på elabonnentens konto med automatik. Man kan inte avstå från pengarna. Däremot kan man såklart skänka bort dem om man vill.

2. Konsekvenserna av att följa praxis, offentlighet, går inte att överblicka. Säger regeringen.


I universell mening är det här en liten fråga. Inte desto mindre är den viktig.

I Sverige är allmänna handlingar, dokument och uppgifter, offentliga. Det är huvudregeln. Den är det viktigaste skälet till att korruptionen i Sverige är mindre än på andra håll. Allmänhetens granskande ögon är allestädes närvarande.

I undantagsfall gäller sekretess. Exempelvis när det gäller personlig integritet eller rikets säkerhet.

Ebba Busch, Johan Pehrson och Ulf Kristersson vid en tidigare partiledardebatt i riksdagen.
Ebba Busch, Johan Pehrson och Ulf Kristersson vid en tidigare partiledardebatt i riksdagen.

Sverige är med rätta stolt över sin offentlighetsprincip. Men den naggas i kanten. Hela tiden. Av det ena eller andra skälet.

Vid årsskiftet trädde den så kallade ”spionerilagen” i kraft. Och nu vill alltså regeringen gå vidare och hemligstämpla utbetalningen av elstödet. Till dig, mig och miljardärer.

Regeringens argument är tunna som höstlöv. Ingen har bett om att få sin inkomst offentliggjord. Den finns i alla fall på Skatteverket för alla och envar att ta del av. Det går inte att avstå ifrån. Detsamma gäller personnumret. Man får det vare sig man vill eller ej – och det är offentligt. Styrelse och vd i aktiebolag likaså – det är med rätta inget som hemligstämplas.


Att konsekvenserna av ett offentligt elstöd inte går att överblicka är nonsens. Vad skulle vara farligt med det? Jag har inte hört något, vare sig vettigt eller ovettigt, exempel.

Det främsta argumentet för att elstödet ska vara en offentlig uppgift är att det underlättar granskning. Granskning av hur offentliga medel används. Det gör forskare, det gör olika statliga kontrollorgan. Och det gör journalister. Det går inte en dag utan att olika politiker, ofta ministrar, förskräckt kommenterar uppgifter som media grävt fram med hjälp av offentlighetsprincipen.

Den är alltså värd att slå vakt om. Inte tafsa på så snart tillfälle ges. Klåfingrigheten riskerar att göra vår samhällsapparat sämre. Mindre väl fungerande. Korruptare.

Det vet såklart regeringen. De är inga dumskallar. Så varför vill de utvidga smusslandet?

De officiella argumenten har jag redan redogjort för. Det verkliga tror jag är ett helt annat.


En genomsnittlig småhusägare gör av med omkring 20 0000 kilowattimmar per år. I elområde fyra betyder det en återbäring på knappt 16 000 kronor. I elområde tre 10 000. Det motsvarar merkostnaderna för de höga priserna under två, tre månader.

Men den som tillåter sig varmgarage, uppvärmt växthus, orangeri, bubbelbad och kanske en liten mysig pool gör av med betydligt mer el. Och får därmed ett åtskilligt högre elstöd.

En diskussion om det vill regeringen undvika. De vill absolut inte framstå som de besuttnas stödkompani. Miljardärernas bästa vän. Därför ska ingen få veta hur mycket elstöd som betalas ut. Folk kan bli förbannade. Det som göms i snö kommer i bästa fall inte upp, ens i tö.

Det här tycker jag partiledarna ska prata om när de träffas. Det kan bli ett intressant meningsutbyte om värdet av insyn och öppenhet kontra hemlighetsmakeri. Vilket är bäst?


Fotnot: Annie Lööf (C) tackas av under debatten som blir hennes sista som partiledare Det kan också vara värt att ta del av.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE