Mejla

Lena Mellin

Lena Mellin: Nu måste Kinberg Batra bli skarp

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT-debatten blev inte det genombrott som Anna Kinberg Batra hade behövt.

Det var praktiskt taget ingen som reagerade på det hon hade att säga. Efter debatten stod hon ensam, nästan bortglömd.

Foto: Urban Andersson
M-ledaren skulle behöva gå från oklart dis till skärpa.

Partiledardebatten i SVT:s Agenda var den första efter Moderatledaren Anna Kinberg Batras uppmärksammade invit till Sverigedemokraterna om att hennes parti skulle börja förhandla med dem i riksdagen.

Sedan dess har stödet för Moderaterna minskat rejält. Samtidigt som förtroendet för Anna Kinberg Batra har dalat kraftigt.

Statsministerkandidaten, Allians- och Moderatledaren hade alltså ett stort behov av att ta kommandot i debatten. Hon borde ha visat att hon är den självklara ledaren för Alliansen och att hon är inställd på att regera landet - utan Jimmie Åkessons aktiva stöd.

Men så blev det inte. I stället gjorde Anna Kinberg Batra ett blekt intryck. Det var inget fel på det hon sade, men det föll platt till golvet. Praktiskt taget ingen plockade upp det hon sade. Det kändes som om hon var en gäst som de andra inbjudna inte riktigt gillade. En bifigur helt enkelt.

När strålkastarna släckts tvingades Anna Kinberg Batra till en början att stå ensam. Hon toppade inte journalisternas lista över angelägna personer att intervjua. Det var nästan lite sorgligt.

Kinberg Batra skulle helt enkelt behöva det hon gör på Urban Anderssons bild här intill. Gå från ett oklart dis till skärpa.

Kallt stål, kvällens undersökning från Aftonbladet/inizio om tittarnas betyg på debattdeltagarna bekräftar den för Kinberg Batra bekymmersamma bilden. De ger henne sämst betyg, 2,9 på en femgradig skala, av alla fyra partiledare i Alliansen.

Bättre gick det för Annie Lööf (C) som tog hem debatten enligt tittarna. Det är hon värd.

Hon var på bettet, hon var lagom påstridig och hon lyckades, till skillnad från de flesta andra, få in sina egna paradfrågor trots att inget de fyra utvalda debattämnena handlade om det. Men Lööf fick trots det in både småföretag, klimat och landsbygd.

Ebba Busch Thor (KD) leder, i likhet med Kinberg Batra, ett parti i kris. Men till skillnad från henne hade Busch Thor bestämt sig för att inte bli en förlorare. Hon tog varje tillfälle som gavs att yttra sig. Och hon såg glad ut. Det är alltid en bra början.

Även statsministern, som brukar ha svårt för sig i den här typen av tillställningar, fann sig väl till rätta. Stefan Löfven (S) levererade åtminstone två one-liners och det var mer än de flesta andra lyckades med.

SVT hade ändrat form på debatten jämfört med tidigare. Den var längre samtidigt som antalet ämnen hade skurits ner rejält. Nu borrade man i fyra ämnen under vardera 30 minuter i stället för sju ämnen under varsin kvart. Varje block inleddes också med en kortare duell mellan två av de sammanlagt åtta deltagarna.

Dessutom fick debattdeltagarna information om ämnena redan i fredags. Inte 20 minuter före sändning.

Det medförde två saker. Det ena vara att partiledarna kunde förbereda så kallade one-liners som Jan Björklunds om att Stefan Löfven inte var Jesus och kunde utfodra tusentals personer med några fiskar och bröd. Det var bra, en lagom rolig lustifikation sitter aldrig fel.

Det andra var att de också kunde förberedas sig på ett sätt som gjorde att tittarna måste undra de olika blocken lever i parallella världar. I Löfvens rödgröna värld minskar arbetslösheten. I Alliansens ökar den. En måste per definition vara fel.

Kanske inte. Enligt Arbetsförmedlingen ökade antalet arbetslösa i april för första gången sedan 2013. De var då 4 000 fler än ett år tidigare. Men enligt SCB minskade arbetslösheten med 0,9 procent i mars. Man kan alltså välja vilken siffra man vill.

Alliansen var, som förbund, märkligt frånvarande under debatten. Knappast någon nämnde den vid namn. Hur kommer det sig?


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

1 av 8 | Foto: URBAN ANDERSSON
1 av 6 | Foto: PONTUS ORRE

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM