Mejla

Natalia Kazmierska

Aktieägarna festar vidare som om inte corona hade hänt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Att kullagerjätten SKF delar ut 1,3 miljarder till aktieägarna trots att man samtidigt vill håva in statligt Corona-stöd, tycker inte vd:n Alrik Danielson är konstigt alls.

Det är ju inte ”vidlyftigt”, säger han.

Skamlöst kanske är ett bättre ord.

Dessutom, menar storföretagets ledning, är det ju bara ynka hälften av vad vi från början tänkte håva iväg i aktieutdelningar. Nämligen 2,7 miljarder.

”Det visar att även aktieägarna tar sin del av ansvaret”, säger SKF:s vd Danielson till SVT, han har för övrigt en årslön på cirka 30 miljoner kronor.

Aktieägarna, vilka hjältar.

Vi kanske ska gå ut på balkongen och applådera dem för insatsen.

SKF har i coronakrisen permitterat 1 650 anställda främst i Göteborg, och tillfälligt stängt flera industrier i Europa. På den anrika fabriken i arbetarnas Katrineholm, där man sedan hundra år gjuter låsmuttrar, hylsor och delar till kullager, har 150 anställda av 400 korttidspermitterats. 

För att klara detta har storföretaget fått beviljat 40 miljoner i krisstöd.

 

Man kan tycka att näringslivstopparna skulle vara åtminstone en smula ödmjuka inför dessa exceptionella statsbidrag, denna fina generositet från skattebetalarna.

Istället har finansmännen slagits med näbbar och klor för rätten att få fortsätta med aktieutdelningar, som om corona aldrig hade hänt.

 

Dagens industris ledarredaktion kallar utdelningsstopp för ”påhitt” och finansministern Magdalena Andersson för ”radikal”. ”Horribelt” utbrister styrelseproffs om förslagen att förbjuda de heliga utdelningarna. ”Sossarna äger inte Sverige” skriker LUF i Expressen, och kallar aktieägarnas utdelningar för ”livsviktiga”. Vi pratar alltså om de miljardbelopp som i vissa fall betalas ut till svenska pensionsfonder, men minst lika ofta till schweiziska banker och amerikanska investmentbolag.

Kanske kunde politikerna varit tydligare. Hotat med lagstiftning tidigare. Pratat med företagen som man pratar med barn om indraget lördagsgodis, istället för att skriva in förmaningar i finansutskottets betänkanden.

SKF:s vd Alrik Danielson verkar i alla fall nöjd, som bara den kan vara som sålt gottispåsen men ändå har den kvar. ”Hatten av för Tegnell och Löfven-regeringen” säger han i en intervju. När tidningen GP träffade honom häromdagen möttes reportern av en ”sprudlande vd” i entrén till företagets huvudkontor. Trots gigantisk ekonomisk kris, snart en halv miljon arbetslösa och coronapandemins härjningar, finns inget som stoppar det glada aktiekalaset.

 

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Av: 

Natalia Kazmierska

Publisert:

LÄS VIDARE

Volvo och SKF får miljoner i coronastöd – trots aktieutdelningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

SKF

Alrik Danielson

Katrineholm

Göteborg

Magdalena Andersson

Coronaviruset