Mejla

Natalia Kazmierska

Paolo Roberto filar säkert redan på självhjälpsboken

Glöm inte att skammen kom först när han greps - och inte tidigare

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Paolo Roberto erkänner att han köpt sex.
Paolo Roberto erkänner att han köpt sex.

Det är så beräknande, så uttänkt. På mindre än ett dygn från lägenhetsbordellen till de mjuka kuddarna i TV4-soffan.

Men jag undrar – hur gammal var hon, Paolo?

Paolo Roberto grips på Östermalm vid 19-tiden på torsdagskvällen, det är då fortfarande ljus ute. Det här är ingen man som skamset smyger med sitt sexköp i skydd av mörkret.

Några timmar senare kommer första inlägget på hans instagramkonto, med 200 000 följare. “Inatt har jag fattat ett riktigt dumt beslut” skriver han. 

Men mer intressant är själva bilden bredvid, där Paolo Roberto är uppflugen på stenmuren vid vingården, djupt försjunken i sina tunga tankar, med en randig offerkofta slängd runt axlarna. Här finns allt han byggt en framgångsrik karriär på - vinrankorna, det romantiska italienska arvet, machokulturen och kärleken till pasta di Manzo på Citygross. 

Han tänker minsann inte förknippas med nån kvinna från ett av Europas fattigaste länder, i en sjavig lägenhet där 10 andra män betalat för samma kropp denna kväll. 

Vem var hon?

Kommer hon från Albanien där tusentals kvinnor årligen utsätts för ren slavhandel och tvingas betala av oändliga skulder till hallickar som aldrig tänker nöja sig? Eller från Moldavien, där även tonårsflickor säljs vidare av sina släktingar, och sen aldrig kan återvända hem på grund av skammen? 

Hur gammal var hon, Paolo?

Det är inte någon fråga som ställs i TV4:s första intervju med Paolo Roberto, bara några timmar senare. Det är alltså hans egen arbetsgivare, som bett honom att ”tala ut”.

“Kortare variant finns på nätet” skriver han om intervjun på instakontot. Lite som om det vore ett betalt influencersamarbete med Paolos pesto.

Alla som kan något om journalistik vet att “tala ut” dessutom är något helt annat än att ställas mot väggen för något avskyvärt. 

Det är att sitta i en soffa mittemot programledaren Jenny Strömstedt, i vanliga fall ett slipat ankare. Idag intervjuar hon en kollega om hans “hål i själen”. Om hur dåligt han mår. Förmodligen ett samtal som skulle passa bättre på företagets HR-avdelning. En enda mening om kvinnan: “säkert nån som är dittvingad”.

Ett dygn har gått, Paolo Roberto har redan hela storyn om sin mentala ohälsa klar. Imorgon är han redo för att skriva självhjälpsboken. Att han i själva verket kan ha varit en liten kugge i den globala människohandeln, verkar ha gått honom helt förbi.

Nu har Coop klokt nog stoppat inköp av hans pastaprodukter. Byggvaruhuset K-rauta säger upp samarbetet. TV4 låter honom inte längre synas i rutan – förutom när Paolo ska tala ut om hur jobbigt sexköpet var för honom, i efterhand. Och kanske finns det faktiskt något bra i att sexhandeln nu får ett ansikte också. 

Men vi ska inte glömma att skammen och ångern hos Paolo Roberto kom först när han greps i polisens “Insats torsk”, och inte förr.

Publisert:

LÄS VIDARE