Mejla

Lena Mellin

Löfven försöker köpa sig tid

Men han kommer inte att leda (S) i nästa val

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Även S-ledningen var övertygad om att Stefan Löfven skulle avgå nästa år.

För att köpa sig tid skrev Löfven att han inte tänker sluta förrän efter nästa val.

Men manövern kommer inte att lyckas.

Det är riskfyllt att svara på frågor som aldrig ställts. Men den risken är Stefan Löfven uppenbarligen beredd att ta. För några dagar sedan skrev han på Instagram att han ser fram emot att leda Socialdemokraterna i nästa val, 2022.

Inlägget var ett svar på en fråga som alltså inte ställts men som Socialdemokraterna internt nu fått svar på. Det hade blivit en etablerad sanning, vitt spridd i partiet, att Löfven skulle lämna sin post under nästa år, året före valet.

”Sanningen” hade etablerat sig även i partitoppen. Partiets styrelse var inställd på att så såg planeringen ut, även om Löfven själv inte sagt något. I samband med partikongressen nästa år skulle han gå.

Löfven var alltså tvungen att sätta ner foten. En uträknad ledare är ingen ledare. Och han tänkte alltså inte räknas ut.

 

Med inlägget på Instagram försöker Löfven alltså köpa sig tid. Han är inte beredd att låta andra bestämma när han ska lämna uppdraget som Socialdemokraternas ordförande. Det ska han göra själv.

Men Löfven är inte dum. Alltså begriper han att Socialdemokraterna inte kan möta väljarna igen med honom i spetsen. Han är ingen valvinnare och i just den grenen har han snarare blivit sämre med åren i stället för tvärtom.

Den tid som Löfven köpte sig genom inlägget på Instagram riskerar dock att bli kort.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

I valet 2014 röstade 31 procent av väljarna (S). I valet därpå var siffran 28,3. I januari förra året uppgav 30,2 procent att de skulle lägga sin röst på Socialdemokraterna om det vore val då. I januari i år var noteringen 23,4 enligt Aftonbladet/Demoskop.

Stödet för Socialdemokraterna har alltså utvecklats kraftigt negativt, framför allt under det senaste året. 

Förklaringen är Januariavtalet. Det gav Sverige en regering och ett regeringsunderlag 131 dagar efter valet. Det uppfyllde också Stefan Löfvens gamla dröm om att spräcka det borgerliga blocket.

Men det skadade Socialdemokraterna, det är alldeles uppenbart. Deras ideologiska hemvist blev otydlig efter sänkta inkomstskatter för dem med de högsta inkomsterna och ambitionen att ändra arbetsrätten, särskilt lagen om anställningsskydd.

 

Det är alltså inte i första hand Löfven det är fel på, det är partiets otydliga, man skulle till och med kunna säga vingliga, politik.

Men han avgör inte saken. För det är han en för dålig pedagog och en för dålig talare. Stefan Löfven förvärrar Socialdemokraternas problem genom att vara en dålig kommunikatör.

Nu har han alltså försökt köpa sig tid. Det kanske kommer att lyckas – men inte ända till valet 2022.

Löfven kommer att avgå som partiledare innan dess och efterträdas av en duktig talare och ideolog.

 

Så skrev Löfven på Instagram

”Jag ser fram emot kongressen, jag ser fram emot att leda det socialdemokratiska partiet i valrörelsen 2022 och arbetarrörelsens viktiga arbete med att fortsätta bygga ett starkare och mer jämlikt samhälle.”

 

PODD Experten: Så blir det politiska året 2020

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: