Erik Wiman

En lättnad för Linköping om morden får en lösning

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om det är rätt person som nu har gripits i Linköping – vilket ett erkännande samt DNA-bevisning starkt talar för – då är det en 16 år försenad, men inte desto mindre glädjande nyhet.

Dubbelmordet är en sorg först och främst för offrens familjer och anhöriga. Att veta att den person går fri som har mördat en familjemedlem, måste göra varje ansats att gå vidare omöjlig. Det ouppklarade dådet har också varit ett trauma för hela Linköping. Två oskyldiga människor, 8-årige Mohamed Ammouri och 56-åriga läraren Anna-Lena Svenson, föll offer för en knivbeväpnad man strax före klockan åtta på morgonen den 19 oktober 2004. En helt vanlig dag, mitt i morgonrusningen.

Pojken var på väg till skolan, han genade över Kanberget och hade bara några hundra meter kvar när han attackerades av en knivbeväpnad ung man. Han höggs till döds på vägen.

Varför?

Låt oss hoppas att det svaret nu kommer med mordets lösning. Att mördaren, om det nu är han som är gripen, berättar vad som drev honom. Polisen har aldrig slutit sig till något motiv. Hypotesen har varit att pojkens väg till skolan råkade korsas med en galnings, eller hur man nu beskriver en man som låter slumpen välja ut ett barn att hugga ihjäl.

Det är en teori som inte saknat invändningar. Kan en psykiskt sjuk person utan en plan hålla en sådan hemlighet? Kan han dölja sig år efter år? Varför har han aldrig dykt upp i några nya våldsdåd?

Det som bland annat har talat för att det var ett tillfälligheternas mord är valet av offer och brottsplats. Ingenting i offrens bakgrund har visat någon hotbild.

Gärningsmannen sökte inte en dold plats för sitt angrepp. Mohamed Ammouri mördades mitt bland villor och flerbostadshus med stora fönster ut mot brottsplatsen. Efter honom kom Anna-Lena Svesson på väg till sitt arbete. Troligtvis blev hon vittne till dådet. Polisens teori är att hon skyndade till undsättning och då själv höggs ner med samma kniv. När mördaren sprang från platsen längs Tränggatan och Djurgårdsgatan låg hans två offer kvar intill varandra i regnet.

Själv bodde jag på Kaserngatan ett hundratal meter från mordplatsen och som reporter för en nystartad gratistidning var jag på plats i samma stund som en ambulans körde iväg till Universitetssjukhuset med svårt skadade Anna-Lena Svenson, som senare avled på operationsbordet. Jag såg också blicken på en mor som just nåtts av beskedet att hennes son mördats på väg till skolan.

När jag nu så långt senare försöker samla ihop minnesbilder av den där morgonen är det mörkret och regnet som först tar form. Det var en sån där höstmorgon när natten inte riktigt släpper taget. Ett tjockt molntäcke och låga skyar höll emot dagsljuset ännu en timme efter mordet när polisen höll på att utöka avspärrningarna. När jag senare granskade bilderna i digitalkameran var de alla för mörkt exponerade. Höstrusket tjänade mördaren väl. I sådant väder skyndar människor mot sina mål med böjda nackar och blicken nedåt till skydd från regnet. Ingen noterar en mötandes ansikte. Polisen hade därför ett sparsamt signalement att utgå ifrån – en bredaxlad man med beige jacka var de första uppgifterna. En senare fantombild skapades utifrån en dna-analys gjord i Nederländerna. En nordeuropeisk man med blont hår.

Vid sidan av Palmemordet är dubbelmordet i Linköping den största mordutredningen i Sveriges historia. Över 5 000 personer har topsats i jakt på en dna-matchning med spåren på den butterflykniv och den mössa mördaren slängde ifrån sig under sin flykt. Mannens misstag att lämna ifrån sig vapnet och mössan har hela tiden varit ett ankare för polisen att hålla fast vid när åren gått och det känts alltmer avlägset att en mördare någonsin ska gripas.

2018 löste östgötapolisen genom skickligt utredningsarbete dubbelmordet på ett pensionärspar i Mantorp några mil söder om Linköping. Nu tyder mycket på att även Mohamed Ammouri och Anna-Lena Svensons mördare till sist kommer att få sitt straff. Detta tack vare kommersiella släktforskningsregister. I ett släktträd med rötter i 1700-talet har den misstänkte gärningsmannen gallrats fram. En 37-åring boende i Linköping. Nästa fråga att utreda är om någon har vetat i alla år, men valt att tiga för att skydda gärningsmannen. Förhoppningsvis inte.

Om mannen fälls för morden kommer luften att väga lite mindre i Linköping och förhoppningsvis skänker det någon frid till de som älskade Mohamed Ammouri och Anna-Lena Svenson.

Mohammed Ammori, 8, mördades på väg till skolan den 19 oktober 2004.
Mohammed Ammori, 8, mördades på väg till skolan den 19 oktober 2004.
Sedan attackerade gärningsmannen Anna-Lena Svenson, 56, som troligen försökte hjälpa pojken.
Sedan attackerade gärningsmannen Anna-Lena Svenson, 56, som troligen försökte hjälpa pojken.

PODD: Kan nya dna-metoden lösa polisens kalla fall?

Aftonbladet Daily går igenom polisens nya verktyg för att lösa kalla fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE