Mejla

Wolfgang Hansson

Han bad om det

Publicerad:

Man kan lugnt säga att Brasiliens president bad om att bli smittad.

Jair Bolsonaro vägrar tillämpa social distansering och har hela tiden bagatelliserat coronapandemin.

Ingen har agerat lika vårdslöst som han bland demokratiskt valda ledare.

Med sina drygt 1,6 miljoner smittade av covid-19 ligger Brasiliens tvåa i världen efter USA. Men Brasilien testar inte i närheten lika mycket som USA eller många andra länder. Så det verkliga antalet smittade är sannolikt mångdubbelt högre.

Även när det gäller antalet avlidna ligger Brasilien med sina drygt 66 000 döda tvåa efter USA. Även här finns de skäl att misstänka att statistiken underrapporterar det verkliga antalet offer vilket kan vara en anledning till att Brasiliens räknat i förhållande till befolkningen faktiskt har färre döda än exempelvis Sverige.

Jair Bolosonaros inställning har hela tiden varit att det inte finns några skäl att stänga ner landet eller tillämpa social distansering för att minska smittspridningen.

Han gav sin hälsominister sparken när de blev oeniga om strategin mot pandemin och efterträdaren avgick efter en månad på grund av presidentens inställning.

Enligt Brasiliens president är covid-19 bara en vanlig förkylning som de allra flesta knappt märker av och det finns ingen anledning att vidta några särskilda försiktighetsåtgärder.

Därför har han skällt ut och aktivt motarbetat de guvernörer och borgmästare som genomfört olika typer av "lock downs" i sina områden. Bolsonaro anser att det är viktigare att skydda landets ekonomi än att hålla nere antalet döda.

Presidenten har demonstrativt fortsatt att umgås i stora grupper, träffa och krama anhängare. En matchoinställning som till och med slår Storbritanniens Boris Johnson som skröt om hur han minsann skakade hand med coronasjuka och tänkte fortsätta göra det.

Jair Bolsonaro.
Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA
Jair Bolsonaro.

Hur många smittade han?

Resultatet blev att Johnson smittades och till slut hamnade på sjukhus där han fick syrgas och enligt egen utsago undgick döden med en hårsmån.

Trots att han nu är smittad fortsätter Bolsonaro tona ner sjukdomens allvar och skrodera om att han mår alldeles utmärkt. Han hävdar att han snart kommer att vara frisk i gen tack vare sin bakgrund som idrottsman i ungdomen.

Någon kanske borde påminna Bolsonaro om att många sjuka initialt känner sig ok men sedan plötsligt kan bli mycket sämre. Det var vad som hände den yngre Boris Johnson.
Hur många hann presidenten smitta? Pikant nog var han några dagar före insjuknandet hos den amerikanske ambassadören och firade 4 juli ihop med ett antal av sina högsta ministrar.

Skulle Bolsonaros tillstånd försämras kan han vara säker på att få bästa tänkbara vård. Detsamma gäller inte de många fattiga människor i slumområden och i glesbygden som insjuknat och där sjukvården är av låg kvalitet.

Till och med i Sao Paolo-regionen, som är Brasiliens rikaste, är sängarna på intensivvårdsavdelningarna på väg att ta slut.

Om Bolsonaro blir allvarligt sjuk finns en liten chans att han precis som Johnson blir omvänd och Brasilien ändrar strategi. Blir sjukdomen mild kommer hans anhängare att ta det som ett bevis på att covid-19 inte är något att oroa sig för vilket ytterligare kan öka smittspridningen.

Bolosonaro var en kontroversiell figur redan när han blev vald 2018. En högerpopulist med militär bakgrund som hyllade militärdiktaturen och dömde ut klimathotet som fejk. Kritiken har varit hård mot honom även på hemmaplan för hans sätt att hantera coronapandemin. Utredningar har inletts som kan leda till riksrätt.

”Vad ska jag göra åt det?”

Varje ledare har en plikt att skydda sin egen befolkning mot fara. För alla ledare har coronapandemin varit en svår balansgång mellan att försöka stoppa smittan men inte utlösa en kollaps i ekonomin. Några har i likhet med USA:s Donald Trump valt att låta ekonomin stå i förarsätet men Bolsonaros har helt struntat i detta dilemma och enbart prioriterat ekonomin.

När han i slutet av april tillfrågades om vad han hade att säga om de stigande dödstalen i Brasilien ryckte han bara på axlarna och svarade.

– Så vadå? Vad vill du jag ska göra åt det?

De enda som spelar i samma division som Bolsonaro är den värsta sortens diktatorer som Belarus Alexander Lukasjenko och Turmenistans Gurbanguly Berdimuchamedov som gått så långt att han låtit förbjuda ordet "corona".

Skillnaden är att Bolsonaro är demokratiskt vald. Man måste fråga sig hur Brasiliens folk kunde välja en ledare som så totalt struntar i deras liv och hälsa. Förhoppningsvis är det något de kommer att fråga sig själva när de ska gå till valurnorna igen 2022.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: