Mejla

Lena Mellin

Moderaterna kommer snart ta samma beslut som KD

Inte i morgon, kanske inte till sommaren men till sist så

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Moderaterna kommer snart att tvingas följa efter Kristdemokraterna.

Ulf Kristersson kommer att utsättas för hård intern press att släppa in Jimmie Åkesson i värmen. Till slut kommer han att ge vika.

Det var SD-ledaren Jimmie Åkessons hittills lyckligaste dag på jobbet.

Äntligen var han insläppt i värmen. Även om värmestugan än så länge är ganska liten.

KD-ledaren Ebba Busch Thor gjorde sitt utspel på Facebook. Från och med nu ska Kristdemokraterna behandla Sverigedemokraterna på precis samma sätt som de behandlar Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Med dessa fyra partier är KD redo ”att diskutera enskilda sakfrågor närhelst det är meningsfullt att göra så”, skriver hon.

Torsdagen den 21 mars 2019 blev därmed Jimmie Åkessons hittills bästa dag på jobbet. Knappt nio år efter Sverigedemokraterna kom in i riksdagen är han inte längre paria och betraktas av ett parti, visserligen ett litet men ändå, på samma sätt som Stefan Löfven.

Busch Thor, som tidigare inte velat förhandla med SD, skyller lappkastet på Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).

– Det är en annan situation nu när C och L är stödpartier åt regeringen, hävdar Busch Thor.
 

Det kan man ju säga. Men Sverigedemokraterna är precis samma parti med precis samma historia som de hade före valet. Skillnaden jämfört med tidigare har inte med SD att göra utan med hennes eget parti. KD:s möjligheter att förverkliga delar av sin politik försvann när Alliansen upphörde att finnas till.

Konsekvenserna av Kristdemokraternas beslut, som togs av en oenig partistyrelse, är flera.

För det första innebär det en normalisering av Sverigedemokraterna vilket de givetvis är superglada för.

– Jag välkomnar utvecklingen och ser fram emot fruktbara samtal när sådana kan tänkas bli aktuella, sade Jimmie Åkesson. En mycket återhållsam kommentar av en partiledare som sannolikt var på vippen att av spricka av oförställd glädje.

För det andra betyder det att Alliansen är stendöd. Varken Lööf eller Björklund har velat ha alltför intima kontakter med regeringen, exempelvis tjänstemän i finansdepartementet, av taktiska skäl. Det skulle göra det möjligt att återuppliva Alliansen inför nästa val.

Det skulle jag säga inte längre finns på kartan. Alliansen är död och kommer inte att kunna återupplivas på länge.

En tredje följd av Kristdemokraternas helomvändning är att det konservativa block, som bland andra Jan Björklund talat om, plötsligt har förutsättningar att realiseras.

 

Det skulle förvåna mycket om Moderaterna lyckas stå fast vid sin nuvarande inställning, att inte samarbeta med Sverigedemokraterna, sedan Kristdemokraterna ändrat sig.

Ulf Kristersson har, i likhet med företrädaren Anna Kinberg Batra, inte drivit en glasklar linje när det gäller sitt partis förhållande till SD. Nu kommer han att utsättas för ännu hårdare intern press att slå upp dörren för Jimmie Åkesson och hans kamrater.

Det kan hända att Kristersson håller ut. Den här månaden, kanske nästa, kanske till och med till sommaren. Men till slut kommer Moderaterna lägga sig på samma kurs som sin samarbetspartner. Kom ihåg var ni läste det först.

 

M, KD och SD förfogar över 154 av riksdagens mandat. Regeringen stöds av sammanlagt 116 riksdagsledamöter, tillsammans med Centerns och Liberalernas har samarbetspartierna 173 mandat i riksdagen bakom sig.

Så ser det ut nu. Men efter nästa val? Ingen vet.

För Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson är det dock inte bara glädje. I våra nordiska grannländer har SD:s systerpartier tappat stöd när de fått ansvar. Men det har inte inträffat förrän de tagit plats i regeringen, fått ministerplatser.

Dit är det än så länge långt kvar för Jimmie Åkesson.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE