Lena Mellin

Andersson har högsta förtroendet

Går direkt in som etta i Aftonbladet/Demoskop

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Magdalena Andersson stormar in på partiledarscenen och går direkt upp i toppen av förtroendeligan.

Hälften av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för henne i den nya mätningen från Aftonbladet/Demoskop.

Men skillnaden mellan män och kvinnor är mycket stor. Och läget för L:s Nyamko Sabuni ännu värre än tidigare.

För drygt en månad sedan valdes Magdalena Andersson till Socialdemokraternas partiledare. Skiftet i S-toppen håller i överraskande rask takt på att ändra styrkeförhållandena i svensk politik. Den spretiga rödgröna flanken tar mark medan högersidan försvagas.

I den första mätningen av förtroendet för riksdagens partiledare sedan partiledarvalet (S) går Magdalena Andersson direkt upp på första plats.

Hälften av väljarna, 51 procent, har stort eller mycket stort förtroende för henne. Det betyder att hon redan ligger på en högre nivå än företrädaren Stefan Löfven gjorde under sina tio år som partiledare. I maj förra året, mitt under brinnande pandemikris, hade 43 procent stort eller ganska stort förtroende för honom, hans toppnotering.

Det normala är att nya partiledare går in i jobbet med relativt låga förtroendesiffror. Det brukar inte vara fråga om någon smekmånad. Snarare brukar väljarna vänta tills den nye partiledaren blivit lite varm i kläderna innan deras förtroende ökar.

Stefan Löfven startade exempelvis på 26 procent i januari 2012 men då gjordes undersökningen inte på samma sätt som i dag. Ulf Kristersson startade på 19 procent hösten 2017 och Nyamko Sabuni på 21 procent i augusti 2019 enligt Demoskops sammanställning.

Dagens förtroendesiffra för Magdalena Andersson är dock inte den högsta i mätningarna sedan regeringsskiftet 2014. Den toppnoteringen står förre V-ledaren Jonas Sjöstedt för. I samband med att han avgick förra hösten uppgav 53 procent att de hade stort eller mycket stort förtroende för honom.

Demoskop har även tidigare mätt förtroendet för Magdalena Andersson, då som finansminister. Jämfört med den sista mätningen för henne på den posten har förtroendet för henne ökat med tio procentenheter på en månad. Det är en stor förändring under en så kort period.

Intressant i den nya Demoskopmätningen är också den stora skillnaden mellan kvinnliga och manliga väljare.

Kvinnornas topplista ser ut så här; Magdalena Andersson, Nooshi Dadgostar (V) och Ulf Kristersson (M).

Männens motsvarighet toppas däremot av Jimmie Åkesson (SD) som 51 procent av de manliga väljarna har stort eller mycket stort förtroende för. Han följs av Ulf Kristersson och Ebba Busch (KD).

Den stora könsskillnaden kan bero på att kvinnor tenderar att rösta mer vänster än män. Manliga väljare har mer uttalade högersympatier.

För Liberalernas ledare Nyamko Sabuni har läget inte ljusnat, tvärtom. 70 procent av väljarna saknar förtroende för henne. Det är mycket hög siffra som inte ens den den starkt polariserande Jimmie Åkesson nått även om han legat nära.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har högsta förtroendet.
Statsminister Magdalena Andersson (S) har högsta förtroendet.

1. Magdalena Andersson (S). 51 procent (NY)

Andersson går alltså direkt upp på förstaplatsen i partiledarnas förtroendeliga. Som tidigare framgått har hon sitt högsta stöd bland kvinnor. Män och den yngsta väljarguppen är något mer reserverade. Men 30 procent saknar förtroende för den nya S-ledaren och statsministern.

2. Nooshi Dadgostar (V). 41 procent (Oförändrat)

Även förtroendet för Vänstarpartiets ledare ligger på en betydligt högre nivå än stödet för hennes parti. Det innebär att Dadgostar är ett så kallat flöte, alltså en som kan fungera som en röstmagnet för sitt parti.

Dadgostar visar också på en annan tillväxtpotential för sitt parti. Hon är den partiledare som har högst förtroende i den yngsta väljargruppen, de som inte fyllt 30.

Ulf Kristersson (M). 41 procent (- 4 %)

Moderaternas partiledare har länge toppat listan över de partiledare som väljarna har högst förtroende för. Nu ligger han på en delad andraplats.

Det minskade förtroendet för Kristersson är ett av flera tecken på att konkurrensen om väljarnas gunst sedan har ökat sedan Madalena Andersson blev partiledare (S).

4. Jimmie Åkesson (SD). 40 procent (- 1 %)

Förtroendet för SD-ledaren sjunker svagt. Han ligger som vanligt bättre till bland män än bland kvinnor. 48 procent saknar förtroende för Åkesson.

5. Ebba Busch (KD). 38 procent (+ 1 %)

Även förtroendet för KD-ledaren ligger kvar på i stort sett samma nivå som före en månad sedan. 51 procent av väljarna saknar förtroende för henne.

6. Annie Lööf (C). 22 procent (Oförändrat)

Efter de senaste förändringarna på den politiska kartan har Centern och Lööf hamnat vid sidan av. De har inget organiserat samarbete med regeringen men gör inte heller gemensam sak med högeroppositionen så länge den tar hjälp av Sverigedemokraterna. Det är sannolikt förklaringen till att förtroendet för C-ledaren ligger still. Hon har ingen given plats i politiken just nu. Ett varningstecken är att två tredjedelar, 65 procent, av väljarna saknar förtroende för henne.

7. Märta Stenevi (MP). 15 procent (Oförändrat)

Man kan väl kort och gott konstatera att om Miljöpartiet hoppats på en opinionsmässig framgång av att hoppa av regeringen så har den hittills uteblivit.

8. Per Bolund (MP). 14 procent (+ 1 %)

De gröna har sedan de lämnade regeringen för ett par veckor sedan gått i stenhård opposition mot sin tidigare koalitionspartner (S). Men det har ännu inte lett till högre opinionssiffror för partiet eller märkbart högre förtroende för språkrören.

9. Nyamko Sabuni (L). 10 procent (- 3 %)

Det finns få, om ens några, ljuspunkter för det krisdrabbade Liberalerna. Förtroendet för Sabuni själv ligger kvar på en mycket låg nivå och 70 procent av väljarna saknar helt förtroende för henne. Vad Sabuni och hennes medarbetare ska hitta på för att kravla sig upp ur det djupa hål de befinner sig i är svårt att förstå.

Grafik: Paul Wallander
Grafik: Paul Wallander

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 173 intervjuer under perioden 30 november-7 december 2021 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE