Lena Mellin

Sex av tio vill gå med i Nato

Ny toppnotering för ja-sidan i Aftonbladet/Demoskop

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det folkliga stödet för att gå med i Nato växer vecka för vecka.

I dag vill sex av tio att Sverige blir medlem.

Stödet bland S-väljarna har ökat med hela nio procentenheter sedan den förra mätningen från Aftonbladet/Demoskop.

På söndag avgörs i praktiken om Sverige efter flera hundra år av alliansfrihet ska överge den gamla linjen och söka medlemskap i den västliga försvarsalliansen Nato i stället.

Då samlas den socialdemokratiska partistyrelsen och deras beslut avgör hela processen.

PLUS: Den historiska veckan – nu börjar den

De fyra borgerliga partierna tycker sedan länge att Sverige ska gå med i Nato. Men det räcker inte. Beslut som medför att Sverige delar med sig av en del av sin suveränitet kräver tre fjärdedels majoritet i riksdagen. Med sina hundra mandat kan Socialdemokraterna alltså blockera en Natoansökan.

Men det är bara ett av två skäl till att S-beslutet på söndag avgör vilken väg Sverige tar. I den här frågan måste de två regeringsbärande partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, vara överens. Annars är det inte trovärdigt.

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson och hennes socialdemokrater väntas på söndag ta beslut om att de vill att Sverige ansöker om att bli medlem i Nato. De har i så fall ett växande stöd från svenska folket – och från sina egna väljare i ryggen.

I dag anser mer än sex av tio väljare, 61 procent att Sverige bör gå med i Nato. Det är en ökning med fyra procentenheter på bara några veckor och innebär en ny toppnotering för Natoförespråkarna. Den förra mätningen i denna fråga gjorde Aftonbladet/Demoskop i slutet av april.

I januari, när Vladimir Putin bara hade börjat att mullra, var siffran 42 procent.

En femtedel, 20 procent, säger fortsatt nej till att Sverige blir Natomedlem. Ja-sägarna är alltså tre gånger så många som nejsägarna.

Socialdemokraterna kan alltså känna sig helt trygga med att en majoritet av väljarna står bakom dem – om de skulle förespråka ett medlemskap i Nato.

Amerikanska Nato-trupper.
Amerikanska Nato-trupper.

Men de har också en överraskande bred uppslutning bland sina egna väljare och sympatisörer. Hälften av S-väljarna, 50 procent, anser att Sverige ska gå med i Nato. Det är en ökning med hela nio procentenheter på bara ett par veckor.

I januari sade 22 procent av S-väljarna ja till Nato, i slutet av mars 29 procent, i slutet av april 41 procent och nu alltså 50.

Motståndarna (S) är inte ens hälften så stora som förespråkarna, 23 procent.

Den finske presidenten Sauli Niinistö väntas på torsdag tala om hur han, efter möten med riksdagsgrupperna, ser på Finlands säkerhetspolitiska framtid. Han väntas förespråka att landet blir medlem i Nato. Att Sverige skulle välja en annan väg än Finland är osannolikt.

Aftonbladet/Demoskop

Svenska folket om medlemskap i Nato

Ja. 61 procent + 4 %

Nej 20 - 1

Vet ej. 19 - 3

S-väljare om medlemskap i Nato

Ja 50 procent. + 9 %

Nej. 23. - 2

Vet ej. 27. - 6

Jämförelsen gäller i båda fallen den förra mätningen som gjordes för ett par veckor sedan, den 19 april

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 707 intervjuer under perioden 4-9 maj, 2022 och är genomförd som en webbundersökning. 

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE