Mejla

Tone Schunnesson

Kardashians fetischdräkt var tänkvärd på riktigt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kim Kardashian dök upp på Met-galan i en annorlunda kreation.
Kim Kardashian dök upp på Met-galan i en annorlunda kreation.

Förra veckan var det fest i New York. Metropolitan Museum of Art hade efter ett pandemiuppehåll sin årliga gala tillsammans med tidningen Vogue, för att dra in pengar till museet och för att de dyra modehusen ska få visa upp sina mer konstnärliga kreationer.

Varje år är det nytt tema på Metgalan och dresscoden ligger i brytpunkten mellan Oscarsgala och en maskeradfest. Eftersom ett bord sägs kosta mellan 200 000 och 300 000 dollar är det ofta de stora varumärkena som köper platser och som i sin tur bjuder in valfria kändisar att representera. Vissa amerikanska politiker är också inbjudna och politikern Alexandria Ocasio-Cortez, även kallad AOC, deltog i den dekadenta uppvisningen av överflöd genom att försöka klä sig kritiskt. På bilderna från mattan blickade hon över axeln och på den vita klänningen gick det att läsa i röda bokstäver: ”TAX THE RICH”.

 

Bilden av klänningen bland alla de andra dyra klänningarna framstod som mer platt än radikal. Typ som att man egentligen bara skojade med de rika och aldrig skulle komma på tanken att ta deras pengar.

Att som politiker tränga igenom det dagliga bruset är svårt men AOC har inte det problemet, tvärtom. Hon blev känd när Netflix gjorde film av hennes valkampanj och har sedan dess skapat starka reaktioner och samtal, både för att hon har bra idéer och för att hon vet hur man paketera dem. Men jag blir utmattad av alltför enkla politiska gester. Det störiga med populism är att den behandlar mottagaren som en idiot.

AOC vet kanske bättre än någon annan att vissa kroppar läses som mer politiska än andra. Som en ung kvinna med latinamerikanska rötter tvingas hon förhålla sig till det i allt hon gör. Därför har mycket av kritiken som följt på klänningen varit oproportionerligt hård och hånfull, ute efter att förgöra hela hennes karaktär. Egentligen spelar det nog ingen roll vad hon haft på sig, hon hade blivit hånad ändå. Precis som alla kvinnliga politiker blir hånade mer för hur de säger saker, än vad de säger.

 

För mig är det största problemet med att klä sig i kritiska tryck på bal inte att man framstår som en hycklare. Nej, det är att uttrycket saknar finess. I stället var det en annan trend som fångade mitt intresse.

Kim Kardashian och Evan Mock kom båda till galan i fetischkläder med hela huvudet dolt inuti i en svart mask. De såg roliga, obehagliga och löjliga ut. I The Guardian sa konstkuratorn Andrew Groves att han tolkade kläderna i skenet av pandemin och den påtvingade karantänen. ”De senaste arton månaderna har vi alla varit i ett märkligt BDSM-förhållande till regeringen som har kontrollerat våra kroppar, tvingat oss att bära mask och bestämt vilka vi får kyssa och röra. Att iklä sig fetischkläder /…/ kan tolkas som en önskan /…/ att återta kontrollen och visa vem som verkligen bestämmer.”

Ofta är det på sådana oväntade sätt man får människor att fundera över samhälle och politik, kroppen och dess gränser. Men trots att gränsen mellan politiker och kändis är på väg att brytas ner kommer det nog dröja ett tag innan en kongressledamot går på fest klädd i gimpdräkt.

Publisert:

LÄS VIDARE