Lena K Samuelsson

Så läste svenskarna nyheter 2019

Aftonbladet har hela listan

Vad har Aftonbladets avslöjande om felaktiga poäng i Eurovision-finalen, ett recept på kycklingfilé i stark tomatsås och nyheten om att Vings ägarbolag går i konkurs gemensamt?

De hör alla till det som svenskarna läst allra mest på Aftonbladet, i sin kategori, under 2019.

Året är snart slut, även om vi ska hinna med lite nyårsfirande först. När vi på Aftonbladet summerar 2019 är det tydligt vad som engagerat allra mest. I och med att Aftonbladet är den överlägset största nyhetskällan online vågar vi påstå att det som våra användare har läst mest också säger en hel del om vad som varit stort, viktigt, överraskande, oroande eller underhållande för hela svenska folket.
 

Vår statistik talar sitt tydliga språk: Aftonbladets egna avslöjande om regeringsbildningen i börjat på året, Kosovare Asllanis otäcka – men lyckligtvis ofarliga – skada i VM-semifinalen mot Holland, rättsprocessen mot ASAP Rocky och Sportbladets exklusiva intervju med dopningsavstängde handbollsspelaren Dan Beutler hör alla till 2019 års mest lästa artiklar.

 ASAP Rocky (Rakim Mayers) på scen under sin konsert i Globen i Stockholm.
ASAP Rocky (Rakim Mayers) på scen under sin konsert i Globen i Stockholm.

Aftonbladets kolumnister engagerar alltid våra läsare. I år var det Malin Wollins text om bensinuppropet som blev allra mest läst när den på klassiskt kvällstidningsvis delade läsarna i två grupper: De som höll med och de som tyckte att hon hade totalfel. Natalia Kazmierskas kolumn om kaoset kring Apotekstjänst är tvåa på samma lista. Nästan lika många läste Robert Aschbergs text med rubriken ”Offerkoftan kanske kliar lite – men den är lönsam” och Oisin Cantwells “På Sätra livs har ingen en aning om debatten”.
 

Sedan många år är Lena Mellin en av våra allra mest lästa kolumnister, och när det gäller att kommentera svensk politik finns det ingen konkurrent som kommer i närheten av hennes läsarsiffror. Därför kan man tänka sig att Liberalerna och Socialdemokraterna inte firar med tårta när vi berättar att hennes två mest lästa texter i år hade rubrikerna ”Sabuni var tyvärr sämst” och ”Löfvens katastrofala tv-framträdande”. Tillsammans har de två texterna lästs ungefär en miljon gånger.
 

På kultursidan skrev Åsa Linderborg årets mest lästa text, om den nytillträdda kulturministern. På ledarsidan var det Susanna Kierkegaards text om Greta Thunberg som flest valde att läsa. 

Klimataktivisten Greta Thunberg protesterar utanför Vita huset, Washington.
Klimataktivisten Greta Thunberg protesterar utanför Vita huset, Washington.

Ulrika Hansson Blomkvists fantastiska insats och engagemang för hemlöse missbrukaren James gjorde att hon utsågs till Årets skyddsängel av Aftonbladets Svenska Hjältar och blev mest läst i kategorin. Men viktigare är förstås att hennes hjälp gjort att James tagit sig ur sitt missbruk. I dag har de blivit vänner och James säger att han har Ulrika att tacka för sitt liv.
 

Ofta slutar det inte lika lyckligt som för de människor vi berättar om i Svenska Hjältar. Det är man väl medveten om som journalist. Hemska händelser rapporteras dagligen i korta notiser, några få rader om en olycka eller ett brott som vänder upp och ner på hela livet för de berörda och deras anhöriga. Tragedier, som var och en för sig rymmer hela livsöden, blir i nyhetsflödet sammanfattade på några hundra tecken.
 

Men när det gäller det allra mest fruktansvärda är också våra läsares förväntningar på oss som störst. Det är då ni vänder er till oss och kräver att få veta mer, kräver att vi berättar och bevakar.

 

Det är detta som gör att 17-åriga Wilma Anderssons försvinnande i november uppbådade ett sådant enormt engagemang över hela landet. Vid sidan om polisen deltog hundratals frivilliga i sökandet. Människor som satte sitt eget liv på paus för att hjälpa till. Alla hoppades på samma sak: Att Wilma skulle hittas vid liv. En förhoppning som slogs i spillror när polisen till slut konstaterade att Wilma är död. Hundratusentals svenskar delar de anhörigas sorg och förtvivlan.
 

En annan sådan händelse, som under ett antal timmar följdes av stora delar av den svenska befolkningen, är flygplanskraschen i Umeå. Något lyckligt slut finns inte att förmedla. Samtliga nio som befinner sig på planet, en pilot och åtta fallskärmshoppare, dör.
 

På samma sätt är mordet på Emilia Lundberg, mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja och explosionen vid ett bostadshus i Linköping nyhetshändelser som väckt hela Sveriges engagemang. Alla vill ha information, ingen är oberörd, varken på vår redaktion eller utanför.
 

En helt annan typ av tragedi mötte vi när Aftonbladet inledde granskningen av Sveriges krisande kommuner, under vinjetten ”När Sverige sviker”. Vi berättade om kommunpolitiker i Motala som sänker värmen på äldreboenden för att spara pengar – och uppmanar de äldre att använda filtar när det blir kallare. Vi berättade om hur polis, arbetsförmedling och försäkringskassa samtliga lagt ned verksamheten i Gullspång. I Tierp mötte vi en kommun i kris, som ändå valt att göra en helt misslyckad och dyr satsning på en crosshall som aldrig blev klar. De här berättelserna och många andra i ”När Sverige sviker” fick ett enormt gensvar och väckte rättmätig ilska bland Aftonbladets läsare.
 

Vi brukar formulera Aftonbladets löfte till läsarna med de här orden: Vi ska göra Sverige lite bättre, världen lite mer begriplig och livet lite lättare. Jag tror att vi har lyckats ganska bra med det 2019. Men det har vi ingenting för när nästa år börjar. Det löftet måste uppfyllas varje dag, varje vecka och varje månad. Vi ses på 20-talet.
 

Mest lästa nyhet:

Flygplan har kraschat utanför Umeå – nio personer döda

 
Mest lästa gräv:

200 sekunder – Skräpmat på Burger King

 
Mest lästa sport:

Här stormar hon Champions League-finalen

 
Mest lästa nöje:

Loreens nakenchock på röda mattan inför Polarpriset

 
Mest lästa kolumn:

Malin Wollin: ”Därför väljer jag att skratta när 115 000 män rasar mot bensinpriset”

 
Mest lästa Lena Mellin:

Lena Mellin: ”Sabuni var tyvärr sämst”

 
Mest lästa recept:

Kycklingfilé – i smakrik tomatsås

 
Mest lästa kultur:

Åsa Linderborg: ”Fel kulturminister igen, Löfven”

 

Mest lästa ledare:

Susanna Kierkegaard: ”Thunberg hade lika gärna kunnat flyga”

 
Mest lästa ekonomi:

Vings ägare i konkurs – flyg till och från Sverige ställs in

 
Mest lästa debatt:

Per Gahrton: ”Riskerar Sverige att bli ett muslimskt kalifat?”

 
Mest lästa Svenska Hjältar: 

”Ulrika räddade främling från droger och hemlöshet”

 
Mest lästa test:

”Portabla luftkonditioneringar säljer som aldrig förr – vi har testat”

 

Mest lästa Resa:

Trasiga planet fast på Mallorca – kan inte lyfta

 

Mest lästa Motor:

Så höjs skatten för nya bilar – skattechock på ’folksuvarna’

 

Mest lästa Hälsa:

Peter jobbade tills benen gav vika: ”Tvingades lära mig krypa igen”

 

Mest lästa Family:

Mika, 4, hyllades som miljöhjälte – nu är han död

 

Mest lästa sportkolumn:

Wennerholm: Hon borde inte fått springa

 

Publisert: