Mejla

Lena Mellin

Löfven och Kristersson är för dåliga

Därför är SD störst i nya Aftonbladet/Demoskop

KOLUMNISTER

Att Jimmie Åkesson leder Sveriges just nu största parti beror inte enbart på hans egen styrka.

Utan framför allt på att Stefan Löfven och Ulf Kristersson är för dåliga.

Den första väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop är en rejäl kalldusch för Socialdemokraterna och Moderaterna.

Moderaterna är fortfarande det tredje största partiet, en plats som de befunnit sig på i väljarbarometrarna sedan i somras.

 

Men Socialdemokraterna är inte längre det största partiet. Det är inget mindre än en bomb eftersom Socialdemokraterna stått överst på pallen i val sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt för hundra år sedan.

Men nu riskerar de alltså att bli omsprungna av Sverigedemokraterna. Det skulle innebära ett paradigmskifte av stora mått i svensk politik.

 

Sverigedemokraternas historia är full av succéer. De fördubblades i riksdagsvalet 2010 då de kom in i riksdagen. De mer än fördubblades i påföljande riksdagsval och ökade rejält även i det senaste 2018.

Men att SD är störst i den här mätningen beror inte enbart på dem själva, förklaringen finns i hög grad också hos socialdemokrater och moderater.

S och M underpresterar. Väljarna tycker att de gör sämre ifrån sig än vad SD gör. Alltså väljer de i allt högre grad bort Löfven och Kristersson till förmån för Åkesson.

Det är en tankeställare som borde ge ledningarna och strategerna i S och M skrämselhicka.

 

Jimmie Åkesson och hans partivänner har nämligen hittat något som Löfven och Kristerssons partier har tappat. De tar upp och gör politik av frågor som människor pratar och, i alla fall delvis, upplever som problem.

Det har handlat om invandringen, migrationen och det gäller just nu brottsligheten. SD var först på bollen, S och M kom lommandes efter. Men ofta tycker man, inte bara som väljare, att originalet är bättre än kopian.

 

Stefan Löfven ger sig nästa vecka ut på en kortare turné. Den kommer att genomföras i uppförsbacke. Partiets stöd är nu nere på den lägsta nivån sedan Demoskops mätningar inleddes för 30 år sedan.

Socialdemokraterna och Moderaterna dras med delvis samma problem. De är otydliga. Det är oklart vad de tycker är viktigast, vad de vill allra mest. Den ballasten dras inte den nya ettan, Sverigedemokraterna, med.

 

I dag inleds också Liberalernas landsmöte, även det i motvind. Partiledarbytet till Nyamko Sabuni som partiledare har inte inneburit något lyft för partiet, det ligger fortfarande under den 4-procentsspärr som avgör om man kommer in i riksdagen eller inte.

Till sist, en enstaka mätning nästan tre år före ett val är inget valresultat. Det är en avspegling av hur väljaropinionen ser ut just nu. Den kommer att ändra sig till nästa valdag, var så säker.

Men mätningen är ytterligare ett tecken på att ett skifte tycks vara på gång i svensk politik. Från den av Stefan Löfven omhuldade mitten till ytterkanterna.

Högeroppositionen M, KD och SD stöds för närvarande av 49,4 procent av väljarna och skulle med stor sannolikhet få egen majoritet om det vore val i dag.

Vänsterpartiet samlar nära tio procent av väljarna, ett par procentenheter mer än i valet förra året.


PODD Så vinner Sverigedemokraterna kampen om nätet

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om Sverigedemokraternas framgångar online med journalisten och författaren Jonathan Lundberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Historisk mätning: Nu är SD störst i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet/Demoskop

Aftonbladet/Demoskop

Opinionsundersökningar

Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna

Moderaterna

Lena Mellin