Lena Mellin

Kristersson tänker hålla tyst i tre år

Vill ge besked om vilka han ska regera med först efter valet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

VÄSTERÅS. Moderaterna ska vara soloseglare till nästa val – säger Ulf Kristersson.

Det kommer inte att hålla.

Han kommer att krävas på besked om han ska regera med SD – eller hur han ska klara sig utan dem.

Moderatledarens stora tal på moderatstämman här i Västerås tog 35 minuter. Under den tiden gavs inga nya besked.

Under den påföljande pressträffen sade Ulf Kristersson att Moderaterna ska försöka förverkliga sin politik i riksdagen.

Han gav tre exempel: fler livstidsstraff för mord, avskaffa unga brottslingars rabatt på strafflängden och tillträdesförbud till vissa lokaler för dem som hotar och förstör.

En förvånansvärt blygsam målsättning om ni frågar mig. Jag trodde i min enfald att alla partier gjorde sitt yttersta för att deras politik ska bli verklighet, i riksdagen eller i andra fora. Det var fel.

Men nu ska Moderaterna alltså se till att det blir som de vill ha det och till hjälp ska de ta, enligt Ulf Kristerssons uppräkning, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna.

M-ledningen vill alltså slå in en kil i partierna bakom Januariavtalet och det kan de säkert lyckas med i frågor som inte omfattas av avtalet.

Men det är inte den mest intressanta frågan. Det är inte heller de, i det stora hela, marginella förslag som Moderaterna kommer att få riksdagens godkännande för.

  • Det intressanta är hur Ulf Kristersson tänker sig förverkliga målet för ”treårsresan” fram till nästa val, resan som ska leda till en borgerlig regering.
  • Det är, mina vänner, en öppen fråga, enligt Ulf Kristersson, som han ska börja fundera på efter valdagen 2022.

Den planen kommer inte att hålla. Särskilt med tanke på att Ulf Kristersson inte kan bilda en borgerlig regering utan Jimmie Åkessons Sverigedemokrater. Många väljare är sannolikt intresserade av att ta del av hur det ska gå till.

En annan möjlighet för Ulf Kristersson är att Annie Lööf och Nyamko Sabuni ändrar sig och accepterar att de sätter sig i en regering som bygger på Jimmie Åkessons goda minne. Det förefaller ytterst osannolikt.

  • Alltså återstår Jimmie Åkesson och det tänker Ulf Kristersson tala tyst om till dagen efter valdagen 2022. Lycka till, det kommer inte att gå tror jag. Väljarna vill såklart ha besked.

Flera moderater beskriver det ovana i att de är på väg mot en valrörelse utan partners. ”För första gången på 15 år är vi fria” som en av dem uttrycker saken. Sedan 2006 har Moderaterna gått till val tillsammans med de andra borgerliga partierna.

  • Men baksidan av myntet är att Moderaterna kommer att avkrävas besked på hur deras väljaralternativ ser ut nu när det inte längre är Alliansen.

Det är alternativ som finns, som står redo och parat, är Kristdemokraterna – och Sverigedemokraterna. Krasst är det dessa partier som står till buds men uppenbarligen tänker Ulf Kristersson inte tala om det förrän efter nästa val.

Men det kommer alltså inte att hålla. Det gjorde det inte för Stefan Löfven heller. I november samma år som han valdes till S-ledare föll han till föga och skrev i en uppmärksammad debattartikel om att han ville regera med stöd över blockgränsen, men att det parti han kände sig närmst var Miljöpartiet. På andra plats kom Liberalerna och Centern. Löfven blev sannspådd, så är politiken organiserad för närvarande på nationell nivå.

Fram till valet ska Moderaterna alltså gå sin egen väg, utom i vissa frågor i riksdagen.

Men efter valet blir det omöjligt, om M ska bilda regering, eftersom Moderaterna inte kommer att få 50,1 procent av rösterna eller mer.

Hur Ulf Kristersson ser på det skulle jag vilja veta. Men jag tror inte att jag kommer att behöva vänta i tre år för att få svaret – Sverigedemokraterna.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: