Mejla

Lena Mellin

Bengtzboe borde lägga korten på bordet

M-ledamoten döljer någonting som tydligen är hemskt

KOLUMNISTER

Erik Bengtzboe degraderas nu av partiledaren Ulf Kristersson själv.

Men M-toppen vägrar lägga korten på bordet och berätta vad som egentligen ligger bakom Aftonbladets avslöjanden.

Inom ramen för Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton” har Aftonbladet avslöjat att M-toppen Erik Bengtzboe kvitterat ut 158 000 kronor skattefritt från riksdagen. Han är skriven i Nyköping men bor i verkligheten i Stockholm.

Men Bengtzboe har envist låtit bli att tala om vad som egentligen ligger tillbaka upplägget som nu, åtminstone tillfälligt, sätter stopp för hans karriär.

Det är konstigt, så konstigt att man kan kalla det ett mysterium, Bengtzboe, som tidigare var ordförande i ungdomsförbundet Muf, kom in i riksdagen 2010. Tre år snare, i slutet av 2013, skrev han sig i sin mammas villa i Nyköping, sannolikt för att han i valet följande år kandiderade till fullmäktige i hemstaden.

För att bli invald i kommunfullmäktige måste man vara skriven i kommunen.

Men sedan valet förra året är Bengtzboe inte längre ledamot av fullmäktige i staden. Trots det har han fortsatt att vara skriven i kommunen.

I samband med reportrarna Richard Aschberg och Mattias Sandbergs arbete med avslöjandet om Bengtzboes folkbokföring lät han ändra den.

Sedan slutet av mars i år är han fortfarande inte skriven i Stockholm där han bor med hustru och barn. Han bytte folkbokföringsadress från mammans villa till hennes enskilt belägna sommarstuga. Den graderades med nytt sopabonnemang och ny brevlåda.

Förutom att arrangemanget var lönsamt för Bengtzboe har det också visat sig vara kostsamt – både i pengar och anseende.

I dag berövade partiledaren Ulf Kristersson (M) Erik Bengtzboe uppdraget som arbetsmarknadspolitisk talesperson och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Smärtan över att arvodet från riksdagen därmed minskar med 10 035 kronor i månaden (vice ordförande-ersättningen) är säkert mindre än att partiledningen nu lägger hans karriär på is under oklar framtid.

Bengtzboe tillhör samma länsförbund som Ulf Kristersson vilket kan förklara degraderingen inte kunde vänta tills påskhelgen var över.

Men den intressanta frågan nu är, vad är det Bengtzboe döljer? Visserligen har upplägget gett honom en monetär vinst som inte ska föraktas. Men påkommen med den felaktiga folkbokföringen gör han inte det enda rimliga – skriver sig i Stockholm där han bor.

I stället låtsas han varit bosatt i mammans sommarstuga i flera år och skriver sig slutligen där. Trots att den verkar obebodd och trots att den inte hade sophämtning året om.

Erik Bengtzboe döljer någonting. Uppenbarligen något som är värre att berätta än det offentliga gatlopp som han löper just nu kantat av egna, högst osannolika, halvsanningar och osanningar.

Vad kan det vara? Kanske inte ens något som Ulf Kristersson kände till när han tog det mycket ovanliga beslutet att mitt i en långhelg i ett brev meddela nyhetsbyrån TT att han slitit epåletterna från Bengtzboes axlar.

”Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada av den senaste tidens uppmärksamhet”, skriver Kristersson.

Sista kapitlet är inte skrivet i den här historien. Tro mig.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Elisabeth Svantesson tog ut ersättning för dubbelt boende

ÄMNEN I ARTIKELN

Maktens kvitton

Lena Mellin

Erik Bengtzboe

Moderaterna

Riksdagen

Ulf Kristersson