40-plussarna måste sluta klaga på det som är vackert

KOLUMNISTER

Tycker du att det är jobbigt med vackra bilder på Instagram?
Inte jag heller.
Jag tycker att det är jobbigt att ha fyra barn och upptäcka att det finns 4 milliliter mjölk kvar när det är tisdag och klockan är ”SNART GÅR BUSSEN”.
Sådana saker.
Jag tycker inte att det är jobbigt att mediapersonligheter har felfri hy (de är väl hårda i magen och lider av bristande sexlust som alla andra). Jag tycker inte att det är jobbigt att vissa har fantastiska vardagsrum med fredagsbuketter i femhundrakronorsklassen. Jag älskar mitt vardagsrum med halvdöda växter eftersom jag aldrig minns om den gröna växten skulle ”torka upp mellan vattningarna” eller om den där solen med lite moln framför på lappen betyder att den absolut inte får stå i direkt solljus. Men så vadå, jag köper nya.

Jag har två döttrar i jobbiga åldrar. Inte jobbiga för mig, men jobbiga för dem. Antar jag, eftersom jag hatade att vara både fjorton och tretton.
Men de verkar klara sig ganska bra. De är glada trots att de får mindre pengar än andra, trots att de inte fick ta hål i öronen när de var tio och nu är det ”cringe” (pinsamt) att göra det så sent.
Jag hör dem aldrig kalla sig själva fula eller jämföra sig med andra.
Däremot svämmar mina sociala medier-kanaler över med kvinnor över fyrtio som mår dåligt över skönhetsidealet och alla snygga hem.
Vad är det som händer?
Tveklöst bäst med att bli vuxen är ju att lämna kroppsångest och jämförelseproblematiken bakom sig.
Att vara en stor tjej och skapa sig sitt drömliv, hur blygsamt det än må vara. Att hitta sin plats i tillvaron och inte längre bry sig om hur andra gör, hur andra har det eller vad andra tycker.
Och ändå.

En 42-åring vill att modellerna ska sluta vara smala, en 41-åring tycker att det skapar ångest att unga tjejer nuförtiden sminkar sig så hårt, en tredje 40-plus-kvinna tycker att vi ska visa upp det fula bakom den vackra ytan.
Varför då?
Jag vill inte ha fult.
Medan jag skriver denna text ligger nattens underlakan dränkt i kiss på sovrumsgolvet eftersom madrassöverdraget fyller maskinen. Ska jag ta en bild på vårt urinläckage för att en fyrtioårig kvinna blir stressad över sådant som är vackert? Allt jag följer på Instagram är snyggt, alla kläder är snyggare än mina, alla ansikten är sötare än mitt, alla hem är mer genomtänkta än mitt. Och jag kunde inte ha ett mindre problem.
Jag vill ha mer vackert! Jag vill ha fler långa middagar i motljus! Jag älskar sådant som är tjusigt.
Det är väl bra om folk har det fint? Och det är klart att de ljuger ibland, det är klart att Blondinbella har kissiga lakan på golvet hon också.
Men hon vill inte visa upp dem.
Och jag vill inte se dem.


Krypet i kroppen: Inom kort presenteras fästingkartor som visar var i Norden det finns större risk för TBE och Borrelia. I sydöstra delen av denna karta hittar du mina smalben. Underlaget till kartorna kommer från 40000 insamlade fästingar varav 39000 kommer från min kropp. Borrelia 2017 nu kör vi!

Krypet i botten: En skola i Borlänge har plågats av löss sedan i höstas och nu har hälften av eleverna haft löss.
”Vi till och med ser lössen krypa runt i hårbotten på barnen”, säger en lärare.
Varsågoda för den härliga känslan när det börjar klia överallt hos alla som precis har läst det här. Solidaritet är viktigt.

Källa: Vetenskapsradion i Sveriges Radio

avMalin Wollin

ARTIKELN HANDLAR OM

Instagram