Uppstickaren kan bli mardröm i franska valet

Foto: Nikolai Jakobsen
Jean-Luc Mélenchon.

PARIS. Mot både skandalomsusade högermannen Fillon och partilöse mittenkandidaten Macron är högerpopulisten Marine Le Pen chanslös i en andra valomgång.

Men det finns en ny uppstickarkandidat som kan ge Frankrike ett verkligt mardrömsscenario.

Fram till för några veckor sedan var Jean-Luc Mélenchon en obskyr kandidat långt ut på vänsterkanten utan någon som helst chans att nå den andra valkomgången. Han låg långt efter socialistpartiets kandidat Benoit Hamon.

Men något dramatiskt har hänt i väljaropinionen. Plötsligt har den ärrade politiske veteranen likt en Bernie Sanders seglat upp som ett allvarligt hot. Han är den kandidat som har mest medvind i ryggen och kan mycket väl gå vidare till en andra omgång.

Frederic Dabi, vid ansedda opinionsinstitutet IFOP uttrycker det så här.

– Detta är ett val som inte liknar något vi tidigare sett. Fyra kandidater har en chans att bli de två som går vidare till finalomgången. Mélenchon är definitivt en av dem.

Ett besked som ställer till det rejält för alla dem som till varje pris vill undvika att Frankrike får en president från det högerextrema partiet Nationella Fronten. En kandidat som vill föra Frankrike ut ur EU och därmed rita om hela den politiska kartan.

I de opinionsmätningar som gjorts inför den andra omgången har Marine Le Pen ställts mot Francois Fillon och Emmanuel Macron. Fillon representerar det stora högerpartiet UMP. Han ansågs länge given i den andra valomgången innan det uppdagades att han avlönat sin fru med skattemedel som assistent under sin period som parlamentsledamot och även sina barn.

Polisutredningen pågår fortfarande och det är möjligt att Fillon kommer att åtalas. Ändå vägrar han dra tillbaka sin kandidatur. Han har tappet i opinionen och Dabi har svårt att se hur han ska kunna hämta in försprånget till på söndag. Men om han ställs mot Le Pen skulle han vinna stort. Han står nära henne i många frågor men är mer rumsren.

Macron är före detta finansminister hos president Hollande. Han leder rörelsen "Framåt" och är den ende kandidaten som helhjärtat stödjer Frankrikes EU-medlemskap. Han skulle också enligt mätningarna besegra Le Pen klart.

Men nu finns plötsligt en annan möjlighet.

Om den första valomgången slutar med att det blir Len Pen som ställs mot Mélenchon innebär det att två av valets mest extrema kandidater ställs mot varandra. I ett sånt läge är det frågan hur fransmännen resonerar.

För många kommer det att bli ett mardrömsval mellan pest och kolera.

Ska man rösta på en högerextremist som vill föra Frankrike ut ur EU, stänga landets gränser för invandrare och sätta Frankrike först.

Eller ska man rösta på en gammelkommunist som tycker att det var rätt att Sovjetunionen invaderade Tjeckoslovakien, som också vill lämna EU men inte slänga ut invandrare.

Denna konstellation är sannolikt Marine Le Pens största chans att vinna den andra valomgången och bli president. I valet mellan henne och Mélenchon kommer hon inte att framstå som lika extrem.

En sådan utgång skulle följa samma mönster som vi sett exempelvis i Österrike. Där gick inget av de två stora partierna vidare till den andra valomgången vid presidentvalet  förra året.

Några opinionsmätningar har gjorts där Mélenchon ställs mot Le Pen. Även han har en viss ledning över henne. Men Dabi anser att dessa siffror mycket opålitliga.

Det är därför en val mellan Le Pen och Mélenchon är en mardröm för Frankrike.

avWolfgang Hansson