Mejla

Lena Mellin

Har tappat 300 000 sedan valet – men Löfven har stort stöd bland äldre kvinnor i norr

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Om alla väljare röstade som kvinnor över 55 med låg utbildning i norra Sverige vore Stefan Löfvens problem ur världen.

Då skulle han ha valsegern som i en liten ask.

Statsminister Stefan Löfven.

Arbetarrörelsens högtidsdag 1 maj firar statsministern och S-ledaren Stefan Löfven med två tal i Skåne, ett i Landskrona och ett i Malmö.

Hans parti är inte vid bästa vigör. Enligt den nya kvartalsmätningen från Aftonbladet/Inizio, som bygger på de tre väljarbarometrar som gjorts under första kvartalet i år, är stödet för Socialdemokraterna nu 5,5 procentenheter lägre än i valet för 2,5 år sedan. Det motsvarar drygt 300 000 väljare.

Störst problem har Löfven och hans parti med att övertyga högskoleutbildade manliga väljare i yngre medelåldern som bor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

20 procent av männen skulle lagt sin röst på Socialdemokraterna under det första kvartalet jämfört med 30 procent av kvinnorna.

Enbart 23 procent av dem som har examen från universitet eller högskola skulle röstat S jämfört med 29 procent bland dem som har högst gymnasieexamen.

Bland män mellan 25 och 54 år skulle högst en femtedel rösta på Socialdemokraterna. I gruppen mellan 25 och 44 år är siffran 18 procent.

I samma åldersgrupp har Sverigedemokraterna sitt högsta stöd. Bland män mellan 35 och 54 år skulle nästan en tredjedel, 31 procent, lägga sin röst på SD. I gruppen mellan 25 och 34 år är stödet för SD något lägre, 28 procent.

Dessa män är den största förklaringen till att Socialdemokraterna tappar väljarstöd. Nio procent av dem som lade sin röst på Socialdemokraterna i valet 2014 säger nu att de skulle rösta på SD.

Stödet för Socialdemokraterna i storstäderna är lågt. I Stockholm, Göteborg och Malmö skulle Socialdemokraterna enbart få 20 procent av rösterna. Medan 34 procent av dem som bor i norra Sverige skulle lagt sin röst på just det partiet.

En liten ljusning finns dock i det område där Stefan Löfven talar i dag. I Malmö-Trelleborg-Lund-regionen säger 23 procent att de skulle rösta på hans parti om det hade varit val under årets tre första månader.

Men det finns andra ljuspunkter för Stefan Löfven. Det är lågutbildade kvinnor över 55 år i norra Sverige. Om alla väljare gör som dem så skulle Socialdemokraterna vara hemma. Då skulle de säkert kunna räkna hem en valvinst.

I gruppen kvinnor mellan 55 och 74 år är skulle en tredjedel lägga sin röst på Löfven och hans parti. I mellanstora orter, fler än 27 000 invånare, som har 300 000 personer inom en omkrets av 30 kilometer skulle 36 procent av alla väljare göra det. I norra Sverige, ett geografiskt mycket stort område, skulle 34 procent göra det.

Sedan valet 2014 är det röda blocket den stora förloraren. Båda regeringspartierna, S och MP, har tappat kraftigt sedan valdagen. Stödet för deras budgetpartner Vänsterpartiet har ökat svagt.

Alliansen ligger kvar på samma nivå som i valet men skillnaderna mellan partierna är mycket stora. Stödet för Centern har ökat lika mycket som det har minskat för de tre andra borgerliga partierna.

Men den störste vinnaren är Jimmie Åkessons Sverigedemokrater. De har ökat nästan nio procent sedan valet och är näst största parti i kvartalsmätningen.

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket.

Undersökningen en sammanslagning av januari, februari och mars månads väljarbarometrar. Sammanlagt har 6 477 intervjuer genomförts via webben mellan 9 januari och 14 mars 2017. Jämförelsen gäller partiernas valresultat i förra riksdagsvalet, 2014.

Frågan som ställdes var en sammanslagning av följande tre frågor: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?”, ”Vilket parti lutar det mot?” ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Första maj 2017

Aftonbladet Inizio

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

Lena Mellin

Första maj

Malmö