Mejla

Lena Mellin

Han vibrerar av självsäkerhet

Publicerad:
Uppdaterad:

Om det handlade om självförtroende skulle valet sannolikt redan vara avgjort.

Med 35 dagar kvar nästan vibrerar statsminister Fredrik Reinfeldt av självsäkerhet.

Lite till och han blir dryg.

Fredrik Reinfeldts sommartal var en show. Han skämtade, han var ironisk, han var fräck och han slet fram en ”hemlig” lista ur innerfickan.

Han var sig helt enkelt inte lik.

Reinfeldts nya självsäkra jag beror givetvis på att han har segervittring.

Men den grund som vittringen baserar sig på är inte riktigt lika stabil som moderatledarens goda självförtroende gav sken av.

Enligt ett genomsnitt av de väljarbarometrar som publicerats i augusti leder alliansen visserligen över de rödgröna med 2,3 procentenheter. Men det är inget ointagligt försprång.

Dessutom skulle Sverigedemokraterna bli vågmästare i riksdagen. Det gillar ingen i den politiska sfären – utom SD själva.

Hur ser Moderatledarens prioriteringar ut för de närmaste åren? Överst på listan står ordning och reda i ekonomin. Därför får bara 65-plussarna sänkt skatt nästa år.

Nummer två är välfärden. Rege-ringen har redan satsat 9,2 miljarder extra till kommunerna, särskilt skolan, nästa år. Mer ser ut att komma i alliansens gemensamma valmanifest om ett par veckor.

Nummer tre är nya sänkningar av inkomstskatten, totalt 19,8 miljarder. Mest pengar går till löntagarna. Men även för pensionärerna hägrar nya sänkningar.

När det gäller de sänkta skatterna, ett löfte som verkligen uppskattades av publiken på Slussen i Stockholm, gör Fredrik Reinfeldt nästan ett reptrick. Han lyckas både att äta kakan och ha den kvar vilket är ganska skickligt.

Skatterna ska sänkas. Under förutsättning att Moderaterna får som de vill. Och under förutsättning att statsfinanserna går med överskott. Annars blir det inte en krona till, enligt Reinfeldt.

De nya skattesänkningarna kommer alltså att genomföras tidigast 2012 – om alliansen vinner valet. Det är inte alldeles säkert att publiken på Slussen i Stockholm uppfattade brask-lapparna.

Fredrik Reinfeldt överraskar ofta genom att avslöja att han klurat på olika frågor. I går visade det sig att han funderat kring makten över sjukvården.

Han slutsats var att de som har makten över vården är politiker, höga tjänstemän och överläkare. 95 procent av personalen och patienterna hade däremot inget att säga till om.

Om jag förstod det rätt skulle det bli ändring på den saken. Hur framgick däremot inte.

Andra slutsatser av Fredrik Reinfeldts sommartal är att han är rädd för att Kristdemokraterna ska hamna på fel sida om 4-procentsspärren.

KD:s kamp för sänkta skatter för pensionärerna framhölls vid flera tillfällen.

Finansminister Anders Borg, en av alliansens verkliga tillgångar i väljarnas ögon, kommer att användas så mycket det går i valrörelsen. I går viftade Reinfeldt med en moderat valsedel från scenen och sa:

– Det här är Anders Borg.

I kort översättning skulle det kunna lyda: Välj gärna Borg – men ni får mig på köpet.

Av: Lena Mellin

Publicerad: