Mejla

Monica Gunne

Vi får en Berlinmur framför horisonten

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Slussen i vårt hjärta.

Trafikkarusellen på Söder i Stockholm ska renoveras. Det har varit på gång länge, men det är först nu som stockholmarna har vaknat till liv.

Och vi undrar: vart tog utsikten vägen?

Trafiksnurran mellan Mälaren och Saltsjön har gjort sitt. Det som på trettiotalet var samtidens mest hyllade byggnadsverk har säckat ihop. Ingen handlar längre i de blå bodarna. Ingen går frivilligt i ”pissgången”, i den gula och gröna gången. Och för bara några veckor sedan fick Pär Hallin en järnbalk i huvudet när han stod och sålde bröd vid Värmdöbussarna.

Så nu blir det nya tag. Stockholm stad satsar 6,3 miljarder på den nya Slussen.

Så vad är det vi får?

Ja, enligt förslaget ska vi få en Berlinmur av lådliknande hus som tar bort det mesta av utsikten. En mur av skokartonger som gör att du inte längre kan se vattnet och horisonten.

Så här är det tänkt mer i detalj:

Scen 1: Tänk dig att du kommer ut från t-banan vid Slussen. Du står där på torget (Rysstorget) och tittar rakt fram i riktning mot Gamla stan. Enligt planerna är det slut med den vyn. I stället får du blicka in i fyra kvarter lådhus. En mur av byggnader som sträcker sig från Hotel Hilton ända ner till Skeppsbron.

Så hejdå, Mälarens skimrande vatten. Hejdå, himlen med alla spiror och torn. Hejdå, Stadshuset. Hejdå, Riddarholmskyrkan, Klara kyrka och Tyska kyrkan.

Scen 2: Tänk dig att du kommer ut från samma t-bana vid Slussen. Den här gången vänder du dig åt höger. Du står där och blickar förbi Katarinahissen och ut mot Saltsjön och Stockholms inlopp. Titta noga. Titta en sista gång. Den här utsikten försvinner. Tre kvarter jättelika huskroppar är tänkt att sätta stopp för din blick.

Så hejdå, Saltsjön och Stockholms glittrande inlopp. Hejdå, vågorna och de vita Djurgårdsfärjorna.

Så vad är Stockholm? Vad gör Stockholm unikt? Vad gör Stockholm till världens vackraste stad?

Vattnet, horisonten och den fria blicken, är mitt svar. Och så de låga husen som ger plats för spiror och torn att avteckna sig mot en ljus och öppen himmel.

Det är Stockholm.

En stad värd att slåss för.

Beslut om Berlinmurarna som tar död på din fria blick fattas mellan april och september 2010.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN