Mejla

Peter Kadhammar

Sahlin har ärvt ett framtidslöst parti

Publicerad:
Uppdaterad:

Mona Sahlins olycka började den 23 november 1980. Hon var då 23 år ung och politiskt aktiv, men ännu inte ledamot av riksdagen.

Den dagen avsändes ett brev som 30 år senare skulle resultera i att oppositionsledaren och statsministerkandidaten lider av usla förtroendesiffror både bland sina egna och allmänheten i stort.

Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening krävde förbud för parabolantenner. Sådana fanns ännu inte men tekniken var på gång. Frankrike och Västtyskland planerade att skicka upp tevesatelliter.

Ordförande i kulturföreningen var riksdagsledamoten Maj Britt Theorin. Hon och debattören Margareta Ingelstam varnade för ”de mäktigas rätt att sprida åsikter och exploatera våra sinnen” om svenskarna fick möjlighet att se utländska program.

I samma stund som socialdemokraterna ställde sig med utsträckta armar och ropade ”stopp! förbjud!” åt den nya tekniken upphörde de att vara ett parti som hade en vision om framtiden.

Medan de bekymrade sig för att allmänheten kunde titta på västtysk underhållning införde den moderate ekonomiministern Gösta Bohman aktiesparfonder.

1965 ägde blott 350 000 personer aktier. Det var elitens sparande. Efter Bohmans omvälvning blev majoriteten av befolkningen aktieägare, vilket i grunden har förändrat svenskarnas världsbild.

Nästa revolution var internet. Om den tekniken sa socialdemokratiska IT-ministern Ines Uusmann så sent som 1996:

– Vad är det för nytta och glädje med det här egentligen?

När Sahlin blev ordförande tog hon över en rörelse som sedan länge tappat initiativet. Den har reducerat sig själv till ett parti som ältar bidragsnivåer och vars löfte inför framtiden är höjd skatt.

Det är ett bekymmer för fler än socialdemokraterna. För första gången sedan industrialismens genombrott finns inte längre två åskådningar som tävlar med varandra. Från alla håll matas vi med en ljum liberal soppa där kryddmixen heter Odell och Tolgfors.

I det ljuset ska man se Sahlins ned- och Maria Wetterstrands uppgång. Det handlar inte om personlig charm utan om att Wetterstrand står för något annat, något nytt.

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN