Mejla

Oisín Cantwell

Nord och syd – olika som natt och dag

KOLUMNISTER

Ingenstans i världen är kontrasterna så stora.

Med rå kapitalism gick Sydkorea på kort tid från djup fattigdom till en internationellt mäktig ekonomi.

Norr om den 38:e breddgraden ligger världens mest bisarra land, en stalinistisk diktatur som styrs av en man med platåskor och tuperat hår.

Sydkorea – en mäktig ekonomi med enorm industri.
Sydkorea – en mäktig ekonomi med enorm industri.

Hur kunde ett land bli två så totalt olika?

Vi måste blicka bakåt för att kunna förklara den egendomliga situationen som råder på koreanska halvön.

Efter andra världskriget delades Korea, då en japansk koloni, mellan segermakterna USA och Sovjet. Gränsen drogs vid 38:e breddgraden.

I norr utropades en kommunistisk republik under ledning av Kim II Sung och i söder bildades en stat med tvivelaktig demokrati.

Det fanns starka motsättningar från början. 1950 anföll Nordkorea sitt grannland i söder: Koreakriget pågick i tre år, länderna stöddes av varsin supermakt, fem miljoner människor dödades.

Trots att USA pumpade in enorma summor i Sydkorea efter kriget förblev landet länge fattigt.

Men den tålmodiga ekonomiska uppbyggnaden på 60-talet, då enorma företag som Samsung och Hyundai grundades, gav resultat.

Utvecklingen var remarkabel. Ett av världens fattigaste länder var några årtionden senare världens trettonde största ekonomi. Bilindustrin är enorm, varven världens främsta, stålindustrin internationellt betydande, it-sektorn världsledande.

Men först 1987, efter militärkupper och decennier av politisk oro, var Sydkorea helt demokratiskt.

Koreakriget är formellt inte över, militära intermezzon mellan länderna har avlöst varandra och syd har monterat upp gigantiska högtalare vid gränsen som ropar ut propaganda till befolkningen i norr.

På andra sidan gränslinjen – en 220 kilometer lång och fyra kilometer bred demilitariserad zon som övervakas av en kommission från neutrala länder – är allt så annorlunda.

Nordkorea, världens mest slutna land, styrs av Kim Jong-il, son till landets förste ledare.

Landet byggdes upp på 50-talet, men utvecklingen stagnerade. Industri och jordbruk sköttes ineffektivt och den stora krigsmakten slukade enorma resurser.

1972 skrev Nordkorea in i sin konstitution att landet skulle isolera sig från omvärlden och klara sig på inhemska resurser.

Landet började samtidigt utveckla kärnvapen och har i långa perioder vägrat tillåta internationella inspektioner.

Det finns många berättelser om den i dag 68-årige Kim Jong-il. Vad som är sant av alla dessa absurda historier, som ofta förmedlas av tidningar, radio och tv i USA, är omöjligt att säga.

Kim Jong påstås ha en IQ på minst 160, nordkoreanska tidningar sägs hävda att han slog elva hole in one första gången han spelade golf.

Vi vet att han har 20 000 filmer att välja på i biografen i sitt palats och att han älskar amerikanska filmer.

Den genomsnittlige nordkoreanen har nog aldrig hört talas om Hollywood.

I kulten ingår att den store ledaren dessutom har skrivit några av världens främsta operor och är oöverträffad i världshistorien som poet.

Trots det geniala ledarskapet lever hans 22 miljoner undersåtar i misär.

Miljoner svalt ihjäl under en hungerkatastrof på 90-talet. Hjälparbetare vittnade om hur människor försökte hålla sig vid liv genom att äta gräs.

Det har de senaste åren rapporterats Aatt Kim Jong-il, som väldigt sällan visar sig offentligt, har dålig hälsa. Sonen Kim Jong-un, som nyligen utsågs till fyrstjärnig general, väntas ta över.

Han blir i så fall den tredje mannen i rakt nedstigande led som kommer att styra det bisarra landet.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Oisín Cantwell