Mejla

Lena Mellin

Göran Persson: Avskaffa kommunalskatten

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Persson vill avskaffa kommunalskatten så snart som möjligt.

– Den är djupt orättvis, säger han.

Under ett seminarium arrangerat av fackförbundet Kommunal om skatter lanserade den förre S-ledaren och statsministern Göran Persson idén om att helt avskaffa kommunalskatten i dess nuvarande form.

– Den har kommit till vägs ände.

Kommunalskatten dödförklaras av Persson för att han tycker att den är djupt orättvis. En fattig glesbygdskommun i norr kan ha kommunalskatt som är 35 procent högre än i en förortskommun till Stockholm. Och andelen av lönen som går till kommunalskatt är lika hög oavsett vad man tjänar.

– Kommunalskatten är orättvis. Ju sämre service en kommun har desto högre är skatten, säger Göran Persson något hårddraget.

Göran Persson: Avskaffa kommunalskatten i dess nuvarande form.

I dag jobbar han som bonde, debattör, styrelseproffs och föredragshållare. Han vill ersätta dagens kommunalskatt med det system som finns i Norge.

Där betalar alla minst 23 procent i skatt. Nivån fastställs av stortinget i Oslo. Av det är ungefär hälften kommunalskatt och ett par procent går till fylket, det vill säga landstinget. Tjänar man över 169 000 norska kronor per år tillkommer en progressiv statsskatt som ökar med inkomsten.

I gengäld får de norska kommunerna mer pengar från staten än de svenska. De får i genomsnitt 36 procent av sina inkomster från staten, svenska kommuner får 24 procent.

En vanlig invändning mot att avskaffa kommunernas beskattningsrätt är att det radikalt minskar den kommunala självstyret. Men det är en invändning som Göran Persson tar lätt på.

– Det finns ingenting som begränsar det kommunala självstyret mer än att samtidigt behöva höja skatten och göra nedskärningar i exempelvis äldreomsorgen. Det är tufft.

Solna norr om Stockholm har landets lägsta kommunalskatt. Den är, exklusive landstingsskatten, 17:12 kronor per beskattad hundralapp.

Dorotea i Västerbotten har den högsta kommunalskatten. Den uppgår till 23:85 per hundring.

Skillnaden gör att en undersköterska i Dorotea betalar drygt en tusenlapp mer i månaden i skatt än sin kollega som bor i Solna. Men hon får inte mer välfärd för den extra tusenlappen, snarare mindre än den som bor i den välmående förortskommunen till Stockholm.

Göran Persson tycker också att de fackliga fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco ska ta täten i skattedebatten genom ”löntagarnas skatteutredning” som skulle gå till botten med inkomstskatterna.

Det tycker Tobias Baudin, ordförande för LO:s största fackförbund Kommunal, är en bra idé. Hans lågavlönade medlemmar betalar lika stor andel av sin lön i kommunalskatt som den som har mycket höga inkomster.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Kraftigt S-ras i viktiga opinionsmätningen – tappar till soffan

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin

Göran Persson

Skattepolitik