Nu offras hon snart

KOLUMNISTER

Maria Borelius tid som minister är på väg mot sitt slut.

Det är svårt att tolka statsminister Fredrik Reinfeldt på något annat sätt.

I går fick advokat Johan Gernandt, känd moderat och bland annat vice ordförande i riksbanksfullmäktige, en ny arbetsuppgift. På uppdrag av statsminister Fredrik Reinfeldt ska han gå igenom handelsminister Maria Borelius och hennes man Greger Larssons ekonomi.

Med Gernandts utredning som grund ska Reinfeldt sedan "själv göra en bedömning".

I klartext avgöra om Maria Borelius, som i dag varit statsråd i åtta dagar, kan sitta kvar i regeringen.

Det skulle förvåna om statsministern kommer fram till något annat än att det är omöjligt för Borelius att vara kvar på UD.

På 1990-talet betalade Borelius barnflickor svart "för att hon inte hade råd" med vanlig hederlig betalning. Under den perioden tjänade Borelius och hennes man sammanlagt nära 17 miljoner kronor.

Nära konkurs

Familjens sommarstuga i Falsterbo, inköpt 2002 för 6,7 miljoner, ägs av ett företag med säte i skatteparadiset Jersey.

Familjens lägenhet på franska Rivieran ägs också av ett företag på Jersey.

Ett av Maria Borelius bolag, Mammut television, var på vippen att gå i konkurs för två år sedan eftersom firman inte betalt sina skatter. Med konkurshotet hängande över huvudet betalades skulden in.

Det är lätt att inse att Maria Borelius privatekonomi inte är en tillgång för regeringen. De svartbetalda barnflickorna är visserligen redan preskriberade och hittills har ingen ens antytt att arrangemangen kring fastigheter är något annat än diskutabla.

Men tendensen är tydlig. Maria Borelius, som igår var sjukskriven, och hennes man gillar inte att betala skatt. De är beredda att gå ganska långt för att slippa undan så lindrigt som möjligt.

Att statsministern begär en utredning om ett av statsrådens privatekonomi är exceptionellt. Det har veterligen aldrig hänt tidigare.

Vissa kan förarga

Genom advokatutredningen köper sig Fredrik Reinfeldt andrum. Han behöver inte fatta det avgörande beslutet än på några dagar. Han köper sig också ett bättre beslutsunderlag. Han vill stå på en stadigare grund än medieuppgifter.

Att Fredrik Reinfeldt, mot förmodan, skulle komma fram till något annat än att Maria Borelius måste lämna regeringen är osannolikt.

Hela hans partiledartid har gått ut på att fila bort det som förargat människor i moderaternas politik.

Det lade grunden till valsegern.

Men personer kan också förarga och stöta bort. Den vandrande privatekonomiska krutdurken Borelius tillhör den kategorin.

"Att statsministern

begär en

utredning om ett av statsrådens privatekonomi är exceptionellt

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM