Här är fem tips till alla självstympare

KOLUMNISTER

Min mor fyllde 76 och hade som vanligt svårt att önska sig en present. Till slut lyckades jag dra ur henne ett svar: Jo, jag skulle vilja ha en riktigt fin pincett.

Nästan med tårar i ögonen letar jag mig in på varuhusets beautyshop. Får professionell rådgivning av en expedit som verkligen utstrålar förstärkt skönhet. Jag känner mig väldigt trygg i sådana kvinnors sällskap.

Efter en stunds dividerande känns valet självklart. Jag slår till på en schweizisk armépincett för 260 kronor.

Mamma blir glad. Nu kan hon noppa och rycka vad det nu är som behöver korrigeras för att upprätthålla ett vackert yttre. Hennes skönhetsideal är de vanliga. Man ska göra vad man kan för att se snygg och prydlig ut.

Tillbaka ute på gatan är det dock andra lagar som gäller. Över en kopp kaffe studerar vi ett utsnitt av mänskligheten sommaren 2007, och det är ingen vacker syn. Var tredje–fjärde person som passerar blottar stolt någon form av kroppsförstörande dekoration. Oftast i form av en tatuering men i många fall som piercing.

Vår tids vilja att förstöra vårt utseende – vore intressant att få en begåvad analys av de underliggande faktorer som driver människor till kroppsklottrets brant.

Häromdan såg jag en slags person som verkade ha satsat allt på att få dumboöron. Med hjälp av något som liknade en liten hockeypuck hade han expanderat sina örsnibbar till tio gånger dess originalstorlek. Antagligen var det något tribalistiskt.

Hörde vidare talas om en kille som låtit operera in horn i pannan. Förmodligen på bekostnad av vissa cerebrala funktioner.

Sjukast är ändå han som åkte till Danmark för att hitta en kirurg som var beredd att operera in killens vigselring under huden.

Okej, det är uppenbart att självstympning är här för att stanna. Så i stället för att bara sitta och gubbgnälla tänker jag runda av med några kreativa tips för dig som vill gå ett steg längre än brak­svennarna:

Sy fast tungspetsen i nästippen. Det ger dig ett originellt utseende.

Brodera fast ögonlocken i pannan så att du aldrig mer kan blunda.

Kläm fast ett jättestort skruvstäd runt skallen. Då ser det ut som att du kommenterar industrisamhället.

Limma fast överarmarna vid kroppen så ser det ut som att du är neurosedynskadad.

Sandpappra bort det övre hudlagret. Då kommer du att se ut som en stor köttfärs. Kallt men personligt.

ARTIKELN HANDLAR OM