Mejla

Lena Mellin

Sjöstedt tycker att Löfven är en svikare

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. Att påstå att Jonas Sjöstedt skåpade ut Socialdemokraterna vore en överdrift.

Men han tycker att Stefan Löfven har svikit. Ordentligt.

Vänsterledarens tal i Almedalen, årets andra i ordningen, var starkt ideologiskt. Det innehöll inga nyheter utom att han spelade rugby som ung.

Jonas Sjöstedt inledde med att säga att det går bra för Vänsterpartiet. De får nya medlemmar, vilket han inte tog upp i talet, och ser ut att gå mot ett av sina bästa valresultat i modern tid.

Foto: Lotte Fernvall
Jonas Sjöstedt under sitt tal i Almedalen.

I väljarbarometrarna ligger stödet kring nio procent. Vänsterpartiets bästa val gjorde de 1998 när de fick 11,8 procent av rösterna.

Hans egen förklaring till de goda opinionssiffrorna är att man vet var man har Vänsterpartiet. De viker sig inte för tillfälliga debattstormar.

Det kan vara en del av förklaringen. Men den viktigaste är att det går dåligt för Socialdemokraterna. Vänstern har lockat över missnöjda väljare på Stefan Löfvens vänsterflank.

Jonas Sjöstedt berömde sig själv och sitt parti också för att ha genomfört många bra saker i budgetsamarbetet med regeringen. Sammanlagt ett 80-tal reformer, bland annat gratis glasögon för barn och ungdomar och gratis besök på vårdscentralen för dem som fyllt 85 år.

Han tyckte själv att det hänt något märkligt under den gångna mandatperioden:

– Vi har haft högermajoritet (i riksdagen, red:s anm.) men mer vänsterinflytande än någonsin.

Om man med vänsterinflytande menar inflytande för Vänsterpartiet är det sant. Deras förhandlingssits i budgetdiskussionerna med regeringens båda partier är mycket bra. Utan Vänsterpartiets stöd hade Alliansen kunnat fälla regeringens budget utan hjälp av Sverigedemokraterna.

Därför har de fått igenom mycket av sin politik i budgetförhandlingarna. Men inte allt, exempelvis har förmögenhetsskatten inte återinförts.

Udden i talet var riktad både mot de borgerliga partierna och mot Socialdemokraterna som Sjöstedt anser ha svikit sina vänsterideal.

Utförsbacken för svensk välfärd började när ”Socialdemokraterna och högern tillsammans gjorde en marknad av välfärden och skapade ett skattesystem som är riggat för de rika”.

Men kritiken var skarpare mot Socialdemokraterna än de borgerliga, kanske för att Sjöstedt inte har några större illusioner om Alliansen medan han är desillusionerad över Socialdemokraterna.

Han var besviken för att Stefan Löfven vill göra upp om budgeten ”med högerpartier”, över att Löfven kallat Socialdemokraterna ett mittenparti och för att Löfven sagt att ”ingen kan säga vad som är höger och vänster”. Det tror Jonas Sjöstedt att alla kan.

V-ledaren vred om kniven i det socialdemokratiska såret genom att citera Olof Palme.

”Då blir vi ensamma om att kämpa med marknadskrafterna”, hade Palme sagt om att marknadskrafterna bestämmer när politiska beslut inte fattas.

Det underförstådda budskapet var inte särskilt inlindat. Sossarna var bättre för, när de var ett vänsterparti.

Dagens nyhet från Vänsterpartiet, som inte levererades i talet utan på en pressträff på förmiddagen, handlade om att partiet vill avsätta 40 miljoner kronor om året till 300 idrottsskolor i hela landet.

För ett parti med revolutionära traditioner var det ett väldigt lågmält vallöfte. Men det behöver ju inte vara fel för det.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM