Mejla

Peter Kadhammar

Hon skrev ett brev och blev generaldirektör

Publicerad:

Tillsättningen av ­Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez-Svankvist var ett ideologiskt experiment. Den borgerliga regeringen hade sparkat förra generaldirektören Bo Bylund som Fredrik Reinfeldt ansåg var en ”socialdemokratisk valarbetare”.

Nu skulle borgarna visa sin nya, öppna utnämningspolitik. Tjänsten som generaldirektör för en av statens viktigaste myndigheter, med 11 000 anställda och i år en budget på 68 miljarder kronor, utannonserades i tidningarna.

Strax inflöt en ansökan från Angeles Bermudez-Svankvist som är legitimerad tandläkare.

Brevet var fyllt av näringslivets vanliga modeord: förändra, teamarbete, fram­tidens krav, mångfald och jämställdhet. Hon berättade att hennes far var flamencodansör, att hon gått natur­vetenskaplig linje på gymnasiet i Botkyrka och som student varit aktiv i kårlivet.

Hon hade sedan gjort en fin karriär. Tandläkarchef i Tumba. Direktör för Folktandvården i Uppsala. VD för Folktandvården i Stockholms län. VD för St Eriks Ögonsjukhus.

Och nu ville hon bli chef för en av Sveriges mest svårhanterade myndigheter. ­Bara polisen och försvaret är värre. Hon hade ingen kunskap om verksamheten, ingen insyn i statsförvaltningens labyrinter och ­ingen politisk erfarenhet.

En person med god kunskap om processen säger att regeringen befann sig under press. Det gällde att visa att det gick att anställa en generaldirektör på annons. ­Tyvärr hade de sökande ­hittills varit stört omöjliga.

Bermudez-Svankvist kunde kanske vara något?

Eva Uddén Sonnegård var statssekretare under arbetsmarknadsminister Sven ­Otto Littorin. Hon höll i rek­ryteringen: ”Angeles hade goda ­ledaregenskaper ...”

En annan delaktig person säger att Angeles kom ”fräsch utifrån” och var ”kundorienterad”.

Så blev Angeles Bermudez-Svankvist den första i Sverige som läste en annons, skrev ett brev och blev ­generaldirektör.

”Hon är störtskön!” flaxade Littorin.

Detta kan vara värt att tänka på när anonyma personer gör sitt bästa för att dra henne i smutsen. Regeringen gav Angeles Bermudez-Svan­kvist ett uppdrag hon knappast hade en chans att klara.

Nu bör hon få en fin tjänst vid Sveriges OECD-delegation i Paris. Där befinner sig redan Eva ­Uddén Sonnegård som fiskade upp henne.

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN