Mejla

Lina Thomsgård

Äntligen är det killdags!

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Som jag har längtat efter att få prata med er killar. Med cheferna, karlarna, höjdarna, papporna, snubbarna. Tjejer och andra, ta rast och gå ut i solen. Det är killdags!

Nu ska det här system­felet rättas till. Jag vet att det kan kännas en gnutta orättvist att de andra plötsligt får lata sig medan ni killar ska fixa nåt som kanske inte inneburit att ni sett röken av de 3,6 miljoner kronorna mer i lön ni tjänar under en livstid. Eller att ni spöat nån på sistone, gjort nåt medvetet fel eller ens valt den här gamla mans­rollen själva.

Men ni har tillträde till omklädningsrummen, mikro­fonerna, styrelseborden, 76 procent av medie­utrymmet och större delen av världens förmögenhet samt en påvehatt, så ni är perfekta för det här. Särskilt ni heterosexuella super­killar som på alla sätt motsvarar normen. Äntligen er tur!

Ni ska ta jämställdhetspucken. Den som de andra har drivit rätt länge. Alltid, så att säga. Tjejer har hojtat i demonstrationer för lika löner, lika makt och rätten till sina kroppar. För er del i barnens uppväxt och barnens rätt till mer än rosa och blått. Tjejer har protesterat mot att våld skulle vara en rimlig killgrej och de har till och med aktat sig för snygga korta kjolar och mörka promenader för er skull. Och det hela har ju, om vi ska vara ärliga, gått så där.

Så välkomna in på planen, killar. Bevismaterialet är redan på plats. Ni behöver inte åberopa ännu ett vittne, skriva en till urtrist rapport eller räkna allihop igen. Det är bara att dansa in bollen i mål.

Ni börjar med att begära pappaledighet och skaffa er en god vän som inte är en man. Sluta genast slåss. Spänn av. Sluta snacka sexistisk goja och var inte tysta när andra gör det. Ge lika lön för lika jobb och drick inte så jävla mycket. Håll tyst och lyssna nån gång. Låt era barn gråta och fostra dem inte till våldsamma män. Krama dem, och lär dem att bete sig anständigt. Bete er anständ­igt själva.

Börja där och börja nu. Omgående. Annars kan det tolkas som att ni trots allt gillar läget precis som det är - och så kan det väl ändå inte ligga till?

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN