Mejla

Staffan Heimerson

Nu röstar Schweiz om minaretförbud

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP
Minareter – eller ej? På söndag röstar Schweiz om de ska förbjudas.

APPENZELL. Ska man få se ut precis hur fan som helst?

Svar: Nästan.

Gränsen för klädsel har – på förnuftigt vis – nyligen satts just i den här alpidyllen. Det handlar i?n?t?e om muslimska kvinnors självklara rätt att bära sjalett (och burqa om det faller dem i smaken), inte om osmakliga tatueringar (alla tatueringar är osmakliga) eller unga pojkars mode att bära stålringar i näsan.

Den här schweiziska orten hade ett problem som insändaren i en tidning belyste:

”På en stig ute i markerna mötte jag en man. Frånsett vandrarkängor och ryggsäck var han helt naken. Hur uppför man sig enligt god etikett i denna situation? Jag sa Guten Morgen. Men jag tyckte själv, att det lät ängsligt. – Rainer K.”

Den pikanta situationen berodde på tyska nudisters lidelse att inte nöja sig med att bara ligga näck i ön Sylts sanddyner och på Gran Canarias playor. Bland dem har en chic folkrörelse sprungit upp: Att helnakna fotvandra i Alperna.

Mot detta reagerade alp­byarnas invånare. De gav nakenvandrarna ett kategoriskt svar: ”Nein danke!”

De gjorde det i en folkomröstning i landets grönaste och grannaste kanton, här i det gammaldags Appenzell. Bygden lever på turism. Tyskarna är de talrikaste turisterna. Det var frestande att falla undan för nudisternas nymodiga nakenvandringar. Men borgerskap och bönder sa: Det ska vara som det har varit. Brallorna på! Överträdelser beivras med böter om 1?400 kronor.

– Ja, sa en äldre man över en skummande öl på värdshuset Traube, det är sant att människan föds naken. Men det är också sant, att Gud gett oss kläder att bära.

Folkomröstningar kommer tätt i Schweiz, säkert fyra–fem varje år. Redan på söndag är det dags igen. Frågan då är typisk för det schweiziska systemet med direktdemokrati.

Någon, i detta fall det rasistiska Schweiziska folkpartiet SVP (motsvarigheten till Sverige­demokraterna), har tagit initiativet till en namninsamling. När denna nått 100?000 underskrifter hade partiet rätt att föra upp frågan till folkomröstning i landets 23 kantoner: Ska förbud införas mot byggen av minareter?

Frågan är rättframt främlingsfientlig i Europas mest invandrartäta land. Det finns 300?000 muslimer i Schweiz. Det finns hundratals moskéer. Men bara några få av dem har minareter, torn för böne­utroparna, intill moskéerna.

Frågan påminner om frågan om klädsel: Ska alla få göra som de själva vill?

Svaret i religiösa frågor är självfallet ja. Men bara nästan. Det finns erinringar mot sharia och omskärelser. SVP är sitt lands största parti.

Det anser att minareter ”symboliserar en ideologisk opposition mot landets grundlag”. Det argumenterar med en valaffisch som föreställer en kvinna i burqa som står vid den schweiziska röd-vita flaggan på vilken det utplacerats sju minareter. Dessa är utformade så att de är förvillande lika stridmissiler.

Smaklöst. Fördomsfullt. Något minaretförbud finns inte att skydda. En federal kommission mot rasism säger att affischen ”kränker den fredliga muslimska befolkningen”. I Lausanne och Basel blev den förbjuden att klistras upp. En Zürichtidning skrev: ”Minareter är inte konstigare än kyrktorn.”

Tips: de sunda schweizarna röstar ned förslaget.

avStaffan Heimerson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM