Mejla

Anna Ekelund

Gruppsexhärvan avslöjar samhällets dubbelmoral

KOLUMNISTER

Tre gånger i rad lyckades hon på en årlig tillställning ligga med flest män – fler än kan räknas på fingrar och tår – och erövra titeln Miss Gangbang. Inget fusk, hon berättade att pojkvännen hade stått bredvid, kontrollerat och ritat prydliga stolpar i protokollet.

Bedriften gav henne en gyllene pokal och ... ja, äran.

Jag var bekant med Miss Gangbang i några år. En söt, intelligent, socialt väletablerad och lite forcerad tjej som såg udda sex som en så pass kul och okomplicerad grej att jag aldrig blev av med känslan att hon kunde ha en skruv lös. Hos henne skymtade ett förakt för Svenssonlivet och en idé om att sexeskapaderna gjorde henne speciell.

Miss Gangbang å sin sida, men hur är männen funtade som hjälpt henne till titeln? Vari ligger lockelsen att knacka på en anonym hotellrumsdörr, sälla sig till den flock karlar som redan anlänt, betala en tusenlapp, klä av sig men behålla strumporna på om det drar kallt – och sedan köa för att en kort stund få bestiga en vilt främmande kvinna. Spännande eller bara patetiskt?

Jag kommer att tänka på det nu när rättegången mot en grupp medelålders män tas om i Solna tingsrätt. Männen förmådde tio, kanske fler, unga tjejer att ställa upp på grupp- och förnedringssex genom att locka med pengar och presenter.

När härvor som denna då och då rullas upp avslöjar de också vårt samhälles motstridiga hållning till sex.

Ungdomar får inpräntat att varken känna begränsningar, hämningar eller skam. Allt är naturligt och tillåtet bara man är nyfiken och lite kåt. Samtidigt går man i taket när unga kvinnor utnyttjar sin sexuella frihet för att sedan ångra sig och anklaga män som utnyttjat densamma. Kan man tycka synd om männen? Har de rent av bara försökt tillfredsställa tjejernas normöverskridande nyfikenhet och kättja?

Jonas Trolle vid polisen i Stockholm sa i våras: Den utsatthet som en person kan uppleva när man är i flera mäns våld går nog inte att förstå eller beskriva i ord. Miss Gangbang skulle säkert beskriva det som en härligt häftig adrenalinkick. Och det finns fler son hon, som tänder på gruppsexet, äcklet och tubsockorna. Kanhända är det vanligare än man tror. Men de unga som måste trugas och köpas vill nog hellre kramas, shoppa eller modeblogga.

Tjejerna som nu kräver upprättelse drogs till pengarna, spänningen och känslan att vara utvalda, duktiga och vuxna. Tvekade de så kunde de övertalas och manipuleras för att ålder, erfarenhet, pengar och hög samhälsstatus inger tillit och respekt – i det här fallet falsk sådan. Alltså har jag ingen sympati för männen. De hade hade kontrollen och den psykologiska makten och missbrukade den grovt.

Vad fattas en man om han inte reagerar när tjejen tvekar, är ung nog att i bästa fall vara hans dotter och definitivt saknar livserfarenhet att avgöra vad hon givit sig in i? Han ska veta bättre. De åtalade vid Solna tingsrätt inbillade sig att de var potenta karlakarlar med makt över tjejerna och över sin iscensatta lek. Men makt är relativt. Just den här maktstrukturen vilar på att tjejer med en domstols hjälp – faktiskt har den slutgiltiga makten.

Att leka sexuella förnedringslekar är riskfyllt. Man vet aldrig om man råkar på Miss Gangbang eller någon som ångrar sig efteråt. Männen som nu står åtalade för bland annat grovt koppleri, våldtäkt och köp av sexuell tjänst tog risken och tänkte knappast tanken det här går nog inte. Nej, det gick inte och nu återstårstraffet.

Men ska de ensamma bära hundhuvudet? Hur stor del i ungas förvirring har samhällets inkonsekventa sexbudskap?

Av: 

Anna Ekelund

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Ekelund