Mejla

Lena Mellin

Du är ute och far, Åkesson!

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

SD blir inte martyrer av att sprida halvlögner

1 av 2 | Foto: Foto: björn lindgren/scanpix
ENKEL OCH OBEHAGLIG TAKTIK Jimmie Åkesson omvaldes som väntat till ordförande på Sverigedemokraternas partidagar i Ljungbyhed.

Sverigedemokraterna vill vara martyrer. De älskar att framstå som den lilla utvalda grupp som sett den obekväma sanningen och som därför förföljs av eliten.

Men Jimmie Åkesson talar inte alltid sanning.

Påfallande ofta halvljuger han.

På Sverigedemokraternas landsdagar omvaldes Jimmie Åkesson i går planenligt som ordförande.

I sitt tal lät han nästan som vilken partiledare som helst. Han konstaterade att SD har medvind, att löntagarna kläms åt i krisens kölvatten och att trygghet, tillväxt och rörlighet på arbetsmarknaden måste gå att kombinera.

KD-attack

Sedan övergick han till en våldsam sågning av KD:s

Göran Hägglund där han också lyckades klämma in ett antal främlingsfientliga utfall.

Åkesson påstod bland annat att ”en nyanländ äldre invandrare som aldrig gjort ett handtag i Sverige kan få lika hög ersättning som ens egna, gamla föräldrar”.

Det är inte sant. Den lägsta pension som betalas ut är 7 780 kronor i månaden.

Den behöver man inte ha jobbat en enda sekund för att få. Det enda villkoret är att man bott i Sverige i minst 40 år sedan man fyllde 16. Det uppfyller knappast äldre nyinvandrade.

I deras fall är det snarare

äldreförsörjningsstödet som är aktuellt. Det är högst 4 832 kronor i månaden.

I sitt tal frågade sig Åkesson också ”varför svensk sjukvård, som inte kan erbjuda mormor en enkel starroperation, plötsligt ska lägga resurser på abortturism och att könsstympa fullt friska pojkar”.

Bara vänta fyra veckor

På nytt är Åkesson ute och far. Är man riktigt angelägen att få bort starren behöver väntan inte bli längre än högst fyra veckor.

Abortturism har inte ens ”Ja till livet” funnit belägg för. Men enligt EU:s regler om likabehandling kan dock kvinnor från de 27 medlemsländerna få abort utförd här.

I Sverige är könsstympning självfallet olaglig. Däremot inte omskärelse som utförts på svenska sjukhus i långliga tider. Främst av små pojkar med judiska eller muslimska föräldrar.

Åkessons islamofobiska utlägg är inget undantag. De är regel.

Hans taktik är lika enkel som obehaglig. Han utnyttjar människors medfödda osäkerhet för det ännu okända. Och han gör det genom att använda uppgifter som kan uppfattas som fakta. Men som inte behöver vara det.

Ibland rena lögner

Åkesson är inte en förtryckt sanningssägare som förföljs av eliten. Hans främsta vapen är halvsanningar och ibland till och med rena lögner.

Men det blir man inte martyr av.

Och det vill Åkesson vara. Det är hans främsta vapen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN