Lena Mellin
Nu står bara bordet kvar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Juholt går ut stenhårt – möblerar om i ledningen
Håkan Juholt rivstartar som partiledare.
Efter mindre än en vecka är hela den gamla partitoppen utraderad.
Utrensningarna fortsätter nästa vecka.
Bilden här intill är tagen av Svenska Dagbladets Magnus Hjalmarsson Neideman som följde Mona Sahlin i valrörelsen.
Den föreställer Sahlins ledningsgrupp, hennes viktigaste medarbetare. Thomas Bodström, Sven-Erik Österberg, Stefan Stern, Ylva Johansson och Thomas Östros. De äter lunch på Sahlins arbetsrum under valrörelsen.
I dag är ingen kvar.
Några har gått mer eller mindre frivilligt. Andra har avsatts av valberedningen. Eller av Håkan Juholt själv. Fler utrensningar väntar nästa vecka.
Juholt spelar mycket högt. Och tar därmed stora risker.
Fördelen med att storstäda i toppen är att Socialdemokraterna rent optiskt kan framstå som ett nytt parti. Ingen ur det gamla gänget kommer att vara med i ett enda nyhetsprogram på tv.
Men det som talar emot att optiken ger höjda opinionssiffror är att Socialdemokraterna än så länge är samma parti. Med samma partiprogram och ungefär samma politik som förra veckan.
Nackdelarna med de ibland skoningslösa utrensningarna är fler än fördelarna.
Valförlusten, den kaotiska perioden efter att Mona Sahlin meddelat att hon slutar och så nu de dramatiska ommöbleringarna gör en redan osäker organisation ännu osäkrare. Osäkra organisationer är inga vinnare.
Håkan Juholts brutala stil medför dessutom att han löper hög risk att skaffa sig fiender. Många av dem som känner sig trampade på tårna, petade eller flyttade till de bakre regionerna kan bli hans motarbetare, inte medarbetare. Klarar en ny partiledare det? Ovisst.
Högljudd kritik mot behandlingen av framför allt Thomas Östros förs redan fram i interna S-fora. Han sparkades under förödmjukande former, tog det ödmjukt men fick en spartansk, för att inte säga föraktfull, avtackning på kongressen.
Även petningen av Maryam Yazdanfar som gruppledare i civilutskottet kritiseras våldsamt. Yazdanfar är föräldraledig och i arbetslivet skulle det vara olagligt att beröva henne jobbet. Men i politiken går det.
Hon är dessutom 80-talist och har utomnordisk bakgrund. Trots att det är en viktig väljargrupp för Socialdemokraterna är representationen i riksdagsgruppen löjligt låg.
Juholt går ut stenhårt. Det kan stå honom dyrt.