Lena Mellin

Nu står bara bordet kvar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Juholt går ut stenhårt – möblerar om i ledningen

Partitoppen petad Thomas Bodström, Sven-Erik Österberg, Stefan Stern, Ylva Johansson, Thomas Östros och Mona Sahlin. Bilden är tagen av Svenska Dagbladets fotograf Magnus Hjalmarsson Neideman som vann tredje pris i tävlingen Årets bild för Årets bildreportage.
Partitoppen petad Thomas Bodström, Sven-Erik Österberg, Stefan Stern, Ylva Johansson, Thomas Östros och Mona Sahlin. Bilden är tagen av Svenska Dagbladets fotograf Magnus Hjalmarsson Neideman som vann tredje pris i tävlingen Årets bild för Årets bildreportage.

Håkan Juholt rivstartar som parti­ledare.

Efter mindre än en vecka är hela den gamla partitoppen ­utraderad.

Utrensningarna fortsätter ­nästa vecka.

Bilden här intill är tagen av Svenska Dagbladets Magnus Hjalmarsson Neideman som följde Mona Sahlin i val­rörelsen.

Den föreställer Sahlins ledningsgrupp, hennes viktigaste medarbetare. Thomas Bodström, Sven-Erik Österberg, Stefan Stern, Ylva Johansson och ­Thomas Östros. De äter lunch på Sahlins ­arbetsrum under ­valrörelsen.

I dag är ingen kvar.

Några har gått mer eller mindre fri­villigt. Andra har avsatts av valbered­ningen. Eller av Håkan ­Juholt själv. Fler utrensningar väntar nästa vecka.

Juholt spelar mycket högt. Och tar därmed stora risker.

Fördelen med att storstäda i toppen är att Socialdemokraterna rent optiskt kan framstå som ett nytt parti. Ingen ur det gamla gänget kommer att vara med i ett enda nyhetsprogram på tv.

Men det som talar emot att ­optiken ger höjda opinions­siffror är att Socialdemokraterna än så länge är samma parti. Med samma partiprogram och ungefär samma ­politik som förra veckan.

Nackdelarna med de ­ibland ­skoningslösa ­utrensningarna är fler än för­delarna.

Valförlusten, den ­kaotiska ­perioden ­efter att Mona ­Sahlin meddelat att hon slutar och så nu de dramatiska ommöble­ringarna gör en redan osäker organisation ännu osäkrare. Osäkra organisationer är inga vinnare.

Håkan Juholts brutala stil medför dessutom att han löper hög risk att skaffa sig fiender. Många av dem som känner sig trampade på tårna, petade eller flyttade till de bakre regionerna kan bli hans motarbetare, inte med­arbetare. Klarar en ny partiledare det? Ovisst.

Högljudd kritik mot behandlingen av framför allt Thomas Östros förs redan fram i interna S-fora. Han sparkades under ­förödmjukande former, tog det ödmjukt men fick en spartansk, för att inte säga föraktfull, ­avtackning på kongressen.

Även petningen av Maryam Yazdanfar som gruppledare i civilutskottet kritiseras våldsamt. Yazdanfar är föräldraledig och i arbetslivet skulle det vara olagligt att beröva henne jobbet. Men i politiken går det.

Hon är dessutom 80-talist och har utomnordisk bakgrund. Trots att det är en viktig väljargrupp för Socialdemokraterna är representationen i riksdagsgruppen löjligt låg.

Juholt går ut stenhårt. Det kan stå honom dyrt.

Publisert:

Ämnen i artikeln