Facebook är en ohälsa med namnet narcissism

Facebook har blivit övervakningssamhällets dröm: Alla medborgare bekänner allt de gör på eget initiativ.
KOLUMNISTER

Jag har i mitt sinne följande scen:

Big Brother lutar sig fram mot sina bästa spioner i Tankepolisen och säger: ”Vårt totalitära system fungerar. Medborgarna kan nyspråkets innebörd: Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka. Vi har total kontroll över medborgarnas liv och tankar.”

”Men”, fortsätter Big Brother, ”bäst är att kontrollen sker på frivillig grund. Vi får en ström av självbekännelser om tvivel, tankeoreda, dumheter, småbrott och kärleksförhållanden. Medborgarna visar timme för timme upp sig i sitt överflöd av banaliteter. Oavbrutet avger de självdeklarationer om sitt dagliga varjehanda. Det blir en kartläggning som kan brukas mot dem. Ingenting glöms.”

Big Brother är huvudfigur i George Orwells roman ”1984”. Big Brother är diktatorn i det totalitära landet Oceania (förebilden är Sovjetunionen). Min engelska pocketutgåva av ”1984” är 298 sidor lång och består av tre kapitel.

Jag föreställer mig nu, att Orwell skriver ett fjärde kapitel. Han inleder med att skildra det nya, perfekta övervakningssystemet i vilket medborgarna på eget initiativ bekänner allt: ”Det är som om vi har övervakningskameror inne i medborgarnas hjärnor och själar. Jag har gett systemet ett namn. Facebook.”

Därmed har jag till er alla sagt: Se upp!

Facebook (och Twitter och liknande) är livsfarliga. Ingenting går att sudda bort. Det finns hundratals metoder och system för att spåra a l l t. Minns att diktaturens varningsord injagar skräck: ”Big Brother is watching you.”

Fråga de nittonåriga flickor som drar av sig trosorna och fotograferar sig kelande en boaorm – och lägger ut bilden på nätet! Den lever för evigt.

När Sarah Palin nästa år vid den här tiden är mitt uppe i sin presidentkampanj kommer ingen dag att förlöpa ut att hon ställs till svars för vapenmetaforer. På Facebook pratar hon politik i termer som ”sikta på” och ”nu laddar vi om” samt ett kikarsiktes hårkryss på eftertraktade valkretsar.

När flickan som hade sex med Assange ska berätta om hans påstådda våldtäkt, står mot henne att hon strax efteråt twittrade: ”sitter ute kl 2 och knappt fryser med världens coolaste och smartaste folk, det är ju amazing”.

Yngre och trendigare killar än jag delar min oro. Johan Staël von Holstein, 45, säger: ”Vi måste själva ta kontroll över vår digitala identitet istället för att ge bort den till sådana som Mark Zuckerberg. Facebook gör oss till digitala slavar.” Alex Schulman , 34, noterar: ”På Facebook har det sociala umgänget förminskats till idioti.”

Facebooks drivmedel är människors längtan efter en celebritetsroll, strävan efter att bli Paris Hiltons och Osama bin-Ladens likar. Därför messar en miljon människor varje timme harmlös skit: ”Nu snöar det igen i Stockholm.” ”Nu ska jag ta ett järn och titta på teve.” ”Jag tror att Lotta har fått ihop det med Lars.” Och ”nu sitter jag på Arlanda Express, Phuket nästa!”

Det är en ohälsa med namnet narcissism.

Skiten på Facebook är inget att bara rycka på axlarna åt. Den finns där. For ever.

ARTIKELN HANDLAR OM