Natalia Kazmierska

Inget är så otäckt som en livmodersmoothie

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om en vecka är jag bjuden på Halloween-maskerad, och jag funderar allvarligt på att klä ut mig till en livmoder.

Folk får ofta för sig att de är rädda för det övernaturliga, när det i själva verket är det kroppsliga som äcklar mest. Och få saker skrämmer så som själva uterus.

Här om dagen stötte jag till exempel på en gammal skräckfavorit på internet, den så kallade ”placenta-nallen”. För er som inte hört talas om den, och är känslomagade, sluta läsa nu.

Placenta-nallen är alltså en ljusbrun teddybjörn, sydd av torkad moderkaka. Ungefär som om Hannibal Lecter och republikanen Todd Akin skulle tillverka ett gosedjur tillsammans. Sedan bilderna på placenta-nallen dök upp för ett par år sen har det groteska lilla monstret spridits på nätet via familjesajter och bloggar där folk vältrar sig i avsky inför den fasansfulla skapelsen.

Designern bakom, en britt vid namn Alex Green, har förklarat att han vill väcka debatt om vår respektlösa behandling av detta blodiga organ, som vanligen kasseras efter förlossningen.

Fast inte nu längre, tydligen.

Placenta-nallen är bara ett exempel på hur livmoders-extremismen ökar oroväckande snabbt. Den smått fanatiska rörelsen ägnar sig bland annat åt så kallad förlossningskonst – bronsavgjutningar av gravidmagar, blodiga navelsträngar som placeras i vackra formationer på väggen.

Vanligast är dock att äta sin egen moderkaka, vilket anses vara både nyttigt, ekologiskt och helt naturligt bland trendmammor i New York. Där utbyts recept på moderlig pasatsås, pizza och lasagne som ska ätas under rituella former. Medan professionella placentophagiker blandar smoothies och salvor av fortplantningsskrapet. Svårt att avgöra om det är mer osmakligt än den bröstmjölksglass, som lanserades förra året på ett café i London.

Det mest vämjeliga med denna freaktrend är dock den hemska moderskulten som ligger bakom. Idéer om att livmodern är helig och magisk har ju för närvarande blivit politiskt sprängstoff i valet i USA. Även i Sverige används kvinnors biologi fortfarande som ursäkt för ojämställdheten i samhället.

Men som skräck-fest-tema är livmoder-smoothie och navelsträngs-kostym förmodligen oslagbart. Det finns inget bättre sätt att fira döda helgon på än i en Ja till livet-dräkt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN