Mejla

Robert Aschberg

Vi är snart frånåkta om skolan fortsätter ruttna

Min gymnasierektor var en sträng herre som samlade på parfymer. Vi kallade honom Åke Tråk.

När man gjort något dumt blev man uppkallad till Åke Tråk för en utskällning. I det trånga väntrummet hängde ett kolorerat foto av en guldlockig liten prins som senare blev den nuvarande kungen.
 

Jag gillade aldrig skolan, men tog mig igenom den med hyfsade betyg. De flesta klarade plugget på den tiden. Den svenska skolan stod sig väl vid internationella jämförelser. Det fanns goda kontrollsystem, lärarna var behöriga, systemet fungerade någorlunda likvärdigt. Ordning och reda.

Men det skulle ändras. År 1990 inledde en ohelig allians av sosse­regeringen, högerideologer, flumpedagoger och mer eller mindre obskyra särintressen en vinglig marsch som har lett fram till dagens katastrof, där många ungdomar inte får den chans i livet alla bör ha om samhället ska kallas demokratiskt och civiliserat.

Skolan kommunaliserades, fritt skolval infördes, friskolor av alla slag tilläts, vinstintresse tilläts och läromedelskontrollen upphörde (nu kan vilka böcker som helst användas i undervisningen, även sådana som baseras på till exempel astrologi eller annat sektreligiöst trams).
 

Lärartätheten har ökat dramatiskt. Men eleverna arbetar ”självständigt” och lärarna fyller i formulär till förbannelse. Facit:

Var femte elev som går ut nionde klass har inte funktionell läsförmåga. Dessa 15-åringar kan läsa i rent teknisk mening, men de förstår inte innebörden av det de läser.

Var femte elev klarar inte ”godkänt” på det nationella provet i matematik.
 

Har ungarna blivit dummare? Knappast. Möjligen har de som varit och är ansvariga för skolan blivit korkade. Något är ju uppenbarligen totalt fel.

Skillnaderna i resultat mellan olika skolor har ökat, de senaste fem åren i alarmerande takt. Enligt Skolverket pågår samtidigt en etnisk homogenisering av skolan, i hela landet. Läraryrket är bland de minst populära. I Sverige kan i princip vem som helst bli lärare, hur lätt som helst.

Man behöver bara arslet och en bit krita för att räkna ut att vårt land kommer att bli frånåkt i den internationella konkurrensen om skolan får fortsätta ruttna.
 

Något måste göras. Det räcker inte med löjeväckande byten av betygsskalor. En lösning kräver förmodligen en kriskommission över partigränserna och politiskt mod av sällan skådat slag.

Det finns framgång på nära håll. Skolan i Finland håller världsklass. Men Sverige presterade lika bra innan resultaten av reformerna började märkas under mitten av 1990-talet.

Gå tillbaka till noll. Gör om, gör rätt.

Skrämmande

Den politiker som är intresserad av skolfrågan och vill göra något åt eländet kan börja med att läsa före detta undervisningsrådet Per Kornhalls bok ”Barnexperimentet: svensk skola i fritt fall”. Där finns skrämmande fakta och förslag till lösningar.

60 kilo marsvin

En kapybara är ett slags marsvin på 60 kilo som lever som en flodhäst i Sydamerika. Djuret är världens största gnagare, jagas för sitt kött och skinn och lär fungera som husdjur, åtminstone utomhus.

avRobert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM