Mejla

Lina Thomsgård

Kvinnor kan då det ska produceras kvalitets-tv

KOLUMNISTER

Förra veckan delade en tv-gala ut priser till riktigt bra program och då satt jag hemma och åt makaroner.

Dels för att jag inte var ett dugg bjuden, dels för att jag, min klantskalle, råkat göra mig en gnutta ovän med delar av tevebranschen de senaste åren. Oftast ­genom att räkna vilka de stoppar i rutan och hur många av dem som är killar. (I nöjes-tv i dag är 70 ­procent av ­programmen mansdominerade och fem procent ­kvinnodominerade, enligt Aftonbladets granskning.)

När det varit mest killar, så många att det blivit lite ­pinsamt, har jag frågat ­varför och fått vitt skilda men ändå exakt samma svar. ”Här tänker vi på KVALITET, inte kön.” ”Vi ringde tjejer men dom sa nej.” ”Det föll på personkemin.” ”Folk tycker inte att tjejer är roliga.” ”Det blir liksom TJEJ-TV då, vi vill nå en bredare ­publik.” ”Tittarna vill inte ha kvinnorna, så enkelt är det.”

Citaten kommer inte ifrån Ulf ”male channel” Brunnberg, utan rekorderliga tv-proffs som säger att ­objektiv kvalitet och kompetens fått styra och inte en redaktions preferenser kring vad just kul person­kemi och bra tv är. Vi tittare fostras in i en hängiven ­lojalitet med kisarna i nöjestv som eventuellt skulle kunna bero på en 95-procentig brist på alternativ (OBS! Bara ett räkneexempel).

Makaronerna var precis slut när galarapporterna ­började droppa in. Årets ­program online gick till minibudgetsuccén ”Full patte” av Sara Haag och Bianca och ­Tiffany Kronlöf. ”Jills veranda” vann två priser, producent Agnes-Lo Åkerlind blev årets berättare. Christine Meltzer och Carina Berg, vars tittarsiffror verkar ha gjort saft av konkurrenternas, blev årets profiler. Alla de tyngsta priserna med andra ord.

Hörni, prisbelönade upphovspersoner. Jag vet inte om ni gav er fan på att göra bra tv med tjejer. Kanske ville ni bara göra ruskigt bra tv och struntade i hur ­andra gjort före er. Oavsett så har era program på köpet motbevisat dem som sen ­begynnelsen antagit att ­kvalitet och kvinnor inte går ihop och att vi tittare inte är intresserade.

Ni har dessutom påmint ­underhållningsbranschen om nåt som ibland glöms bort, nämligen att kvinnor också är människor. Artister, komiker, syskon, ­musiker, kompisar och genier. Det är riktigt bra tv det.

Av: 

Lina Thomsgård

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lina Thomsgård