Mejla

Jan Guillou

Expressen har tydligen inte lärt sig något efter sina tidigare snedsteg

Den tidigare länspolismästaren Hans Holmér var övertygad om att Olof Palme mördades av kurder. Här presenterar han en fantombild av Palmes mördare den 28 april 1986.
Den tidigare länspolismästaren Hans Holmér var övertygad om att Olof Palme mördades av kurder. Här presenterar han en fantombild av Palmes mördare den 28 april 1986.

KOLUMNISTER

Större delen av denna vecka har Expressen ånyo luftat sitt och salig polismästaren Hans Holmérs gamla kurdspår rörande mordet på Olof Palme. Rubrikerna var mycket stora, av­slöjarpretentionerna ännu större och som särskilt skurkaktig kurd­räddare utpekades, möjligen något överraskande, Margot Wallström. Det var ett märkligt spektakel inte minst mot bakgrund av att Expressen är den tidning som mer än någon annan nyhetskälla bär skulden till att mordet på Olof Palme aldrig klarades upp.

Jag är ingen idealisk kritiker av Expressen, därtill är mitt sedan 40 år gediget grundade och personliga ogillande alltför stort.

Det började 1973 med att de ”avslöjade” att jag hade för avsikt att med automatvapen och i sällskap med nazister mörda judiska barn på sommarkollo.

Sedan dess har det rullat på ­ i liknande stil, vilket en och annan läsare nog kunnat notera. Jag ­erkänner förbehållslöst att jag inte är professionellt opartisk när det gäller Expressen eftersom det är den enda tidning på vars grav jag skulle vilja dansa. Men som läget ser ut just nu finns en betydande risk att det blir tvärtom.

Men med detta sagt, vad var det Expressen påstod sig ”avslöja” den här veckan?

Jo, fram trädde två till synes ­oförvitliga före detta säkerhets­poliser och intygade att deras ­avgörande kunskaper om mordet på Olof Palme hindrats att nå allmän­heten eftersom Margot Wallström på något sätt avstått från att befria dem från tystnadsplikten (”MARGOT WALLSTRÖM GAV ORDERN ATT TYSTA SÄPOMÄNNEN”).

Och vilka avgörande kunskaper om mordet på landets statsminister satt nu dessa säkerhetspoliser inne med?

Jo, Säpo hade buggat en sovjetisk diplomat och KGB-officer som då skulle ha försagt sig inför sin fru på ett sådant sätt att det föreföll som om han känt till mordet i förväg. ­Vilket i sin tur måste betyda att det var kurderna som låg bakom eftersom kurderna var kommunister och Sovjetunionen chef för världens kommunister. Ungefär så.

De två av Margot Wallström förtryckta säkerhetspoliserna var ­nämligen Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö, Säpos två första kurdjägare på den tiden det begav sig. Och dessa två var hjärnorna bakom Hans Holmérs kurdspår.

Som nog en och annan erinrar sig gick hela året efter mordet på Olof Palme åt till Hans Holmérs kurdjakt. Han var säker till 95 procent, snart skulle de gripas, det var en tidsfråga, ingen som helst tvekan och så ­vidare. I ett helt års tid.

Hans Holmérs underligheter hade inte kunnat pågå så länge utan kraftfull uppbackning. Och den stod ­Expressen för, dag ut och dag in. ­Alla Holmérs hugskott presenterades som braskande sanning i Expressen som snabbt gjorde hans kampanj till sin. Till slut kunde ­Expressen till och med visa bild på det hus i Belgien där de kurdiska mördarna gömde sig. I den själv­klara konflikten mellan Hans Holmér och de åklagare som slet sitt hår i förtvivlan över alla van­sinnigheter ställde sig Expressen ­lika självklart på Holmérs sida och pekade ut åklagarna som en sorts sabotörer som ville förhindra att mordet klarades upp.

När Hans Holmér äntligen sparkades och riktiga poliser fick ta över den havererade utredningen som bara handlat om kurder dröjde det inte länge innan Christer Pettersson greps. Men då var det för sent.

Kurdjägarna gav dock inte upp. Hans Holmérs vän Ebbe Carlsson startade en privat säkerhetspolis tillsammans med bland andra de två ”kurdspecialisterna” Barrling och Kegö.

Gruppens arbets­hypotes var att man med hjälp av buggningsutrustning i ett stort antal kurders hem skulle få fram ­sanningen. Emellertid åkte ligan fast och så var ­Ebbe Carlsson-affären igång. I en farsartad ­rättegång dömdes Ebbe och de flesta liga­medlemmarna – dock inte Kegö och ­Barrling – för bland ­annat smuggling av avlyssnings­prylar. Ett ­antal ­huvuden rullade.

Vårt minne är kort. Ändå tycker jag nog att det är i fräckaste ­laget att presentera två av de mer ökända medlemmarna i Ebbe Carlssons gäng som ­lidande martyrer och av Margot Wallström förtryckta sannings­vittnen.

Men jag är som sagt ­inte helt ­opartisk när det gäller ­Expressen.

Den opartiska historiska sanningen är dock att en stor skuld vilar över Hans Holmér och hans kurd­fixerade medarbetare för att de ­under ett helt år lyckades sabotera polis­utredningen efter mordet på Olof Palme.

I historiens ljus framstår denna händelseutveckling som ­ytterst oförklarlig. Men historiskt objektivt är det att Expressens kraftfulla stöd till denna galenskap var en kraftigt bidragande, eller rent av den ­viktigaste insatsen för att förlänga Hans Holmérs kurdjakt.

Få tidningar har ställt till med ­värre elände. Och ändå, några ­decennier senare, som om historien inte fanns, ­kommer Expressen med pukor och trumpeter att presentera två av den svenska polishistoriens mest ­utskämda ljus­huvuden som sutte de inne med ny och ­avgörande sanning om ­kurdernas mord på Olof ­Palme. Fast ­hindrade i sitt ädla värv av Margot Wallström.

Lysande!

För övrigt anser jag att ...

... TV3:s vandrande freak show Gunilla Persson nog var något överoptimistisk när hon bedömde att hon skulle tjäna 24 miljoner kronor på att sälja sina fruktansvärt intressanta memoarer i 100 000 ­exemplar. Lite väl dyrt med 1 600 kronor per bok, väl?

... de manliga journalister som hittills hånat Malou von Sivers för att hon fick ett Bonnierpris, själva vore mindre ­förtjänta. Samt att de inte fattat vad ett ­Bonnierpris är.

Av: 

Jan Guillou

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Guillou