Mejla

Oisín Cantwell

SD:s hat mot samer är väl genomtänkt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Björn Söder.
Björn Söder.

KOLUMNISTER

Att Sverigedemokraterna gång på gång vevar mot samerna, en folkgrupp som tros ha kommit till Norden snart efter istidens slut, kan vid en första anblick te sig bisarrt.

I själva verket är det logiskt och följer en genomtänkt plan. 

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söders utspel i Dagens Nyheter i helgen om att judar och samer inte är svenskar har väckt en hel del uppmärksamhet.

Kommentarerna efteråt har i allt väsentligt och på goda grunder kretsat kring Söders uppfattning om judar. Det var detta folk som mänsklighetens grövsta brott i första hand riktades mot och antisemitismen är än i vår tid högst livaktig.

Det finns icke desto mindre skäl att uppmärksamma även den sverigedemokratiska synen på det svenska urfolket, samerna, en folkgrupp som enligt forskarna troligen kom till det nuvarande Sverige för cirka 10 000 år sedan.

Mer pursvenska människor än de cirka 20 000 samer som i dag lever i monarkin borde med andra ord inte gå att hitta, vilket inte bekymrar Söder.

Det är nu inte första gången SD gör ett nummer av denna population.

Olle Larsson, en hårdför motståndare till samers rättigheter, satt nyligen i riksdagen för partiet trots att han lämnade det redan 2011 och startade Härjedalspartiet.

Och tidigare i år var Jimmie Åkesson uppe i Jokkmokk och bedyrade att han i och för sig inte hade någonting emot samer med att han hade "identifierat en principiell problematik i lagen där det ges exklusiva rättigheter till en viss etnisk folkgrupp".

Någon som tror på att Åkesson verkligen fann det "oerhört problematiskt" att en näring som kanske 3000 personer är direkt knutna till är reglerad i en lag som i sin ursprungliga form tillkom 1886? En näring som de flesta av oss inte ägnar många tankar?

Naturligtvis inte. Han är dock väl medveten om att det finns norrlänningar som får högt blodtryck redan vid tanken på samer och som anser att de strövande renarna är i vägen vid jakt och fiske.

Inte heller var Åkesson vid besöket i Jokkmokk omedveten om att antalet anmälda hatbrott mot samer har ökat kraftigt de senaste åren.

Den traditionella markkonflikten, framväxten av internet i Norrlands inland som har lett till rasism mot samer på vissa tidningars hemsidor och beslutet att göra samiska till officiellt språk i en del norrländska kommuner är troliga orsaker till den eskalerande hätskheten.

Samedockor hängs i strypsnaror, vägskyltar med samiska ortsnamn förstörs och det massproduceras insändare om att det bara är lappjävlar som har rätt att köra skoter.

Det är mot denna bakgrund Sverigedemokraternas intresse för samer och rennäring ska ses.

Söder och hans fränder hoppas ha hittat nyckeln till ökad popularitet i en del av landet där de har ett stöd som är långt under riksgenomsnittet.

Som i så många andra sammanhang drar sig inte detta parti för att skamlöst exploatera motsättningar.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Oisín Cantwell