Mejla

Natalia Kazmierska

Flummiga ateister – inget för fattiga

Publicerad:

Få människor kan vara så världsfrånvända som ateister.

Det senaste exemplet är planerna på att bygga en ateistisk kyrka i London. Bakom ligger författaren och religionskritikern Alain de Botton, som säger sig vara avundsjuk på de troendes vackra samlingslokaler. På konstupplevelserna, den imponerande arkitekturen och den mysiga stämningen i katedraler och kapell.

”Varför ska bara religiösa få tillång till allt detta?” frågade sig de Botton, och lanserade ”Temple to Perspective”.

Ett ateistiskt alternativ till Sankt Peterskyrkan och Blå Moskén.

Än så länge är den oheliga helgedomen bara på projekteringsstadiet. Men ett arkitektkontor har gjort ritningar, och hälften av finansieringen på en miljon pund ska vara klar. Tanken är att templet ska börja byggas nästa år, mitt i Londons finansdistrikt. En passande plats för dem som tillber världsliga värden, måste man säga.

Här ska ett 46 meter högt svart torn resas som en hyllning till de 4,6 miljarder år som jorden existerat. En dörr leder in besökarna i ett rum med fossiler och andra geologiska fynd inmurade i väggarna. Som en naturvetenskapens och förnuftets synagoga.

Kända gudsförnekare som Richard Dawkins har visserligen dissat idén som fånig. Bättre vore att satsa pengarna på sekulära skolor i stället, menar kritikerna.

Somliga misstänker att allt bara är ett pr-jippo för Alain de Bottons senaste bok, ”Religion för ateister”.

Men templet är ändå ett bevis på hur flummiga ateister kan vara.

Föreställningen om att människor går i kyrkan för att kolla på fina Jesus-tavlor hyses ju knappast av någon med båda fötterna på jorden.

De senaste åren har församlingar runt om i Sverige till exempel fått ta emot allt fler fattiga i behov av ekonomiskt stöd. Familjer som knappt har råd med mat och kläder söker sig till kyrkorna som en sista utväg, och inte för att beundra altartavlorna. Finanskrisen – denna apokalyps orsakad av rationella, Harvardutbildade finansstrateger – har slagit hårt mot de redan utsatta. Många fler hade gått under om vi inte hade haft präster, imamer och andra djupt troende som ser det som en livsuppgift att hjälpa medmänniskor.

Jag bara undrar – vad har ni ateister gjort för samhällets svaga?

Reporter: Natalia Kazmierska

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN