Lena Mellin

”Han är vek och ynklig”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är försvarspolitiken som har granskats – och inte Sten Tolgfors familj

Här hoppar han av Efter turbulenta veckor med flera avslöjanden kring saudiaffären avgick försvarsminister Sten Tolgfors i går. På presskonferensen gav han som anledning att mediedrevet har börjat påverka hans familj.
Här hoppar han av Efter turbulenta veckor med flera avslöjanden kring saudiaffären avgick försvarsminister Sten Tolgfors i går. På presskonferensen gav han som anledning att mediedrevet har börjat påverka hans familj.

Det är ynkligt av Sten Tolgfors att ge ­sina barn ansvaret för att han slutar som försvarsminister.

Det verkliga skälet är Saudiaffären. Punkt slut.

Sten Tolgfors halkade in i regeringen på ett bananskal sedan handelsminister Maria Borelius (M) avgått bara åtta dagar efter regeringsskiftet 2006.

I går försvann han lika plötsligt som han kom in. Och med förklaringar som är minst sagt motsägelsefulla.

Sten Tolgfors första för­klaring till att han slutar som försvarsminister efter 4,5 år är att han är färdig. Han har genomfört de största förändringarna av för­svaret i modern tid. Den sista propositionen i paketet kom förra måndagen och handlade om reglerna för de tidsbegränsade anställningar som det nya försvaret i hög grad bygger på.

Den andra förklaringen är att det ­varit arbetsamt att vara minister. Han har ­jobbat hela sin vakna tid, det har varit påfrestande och hans hjärta har blött för de anhöriga till soldaterna i Afghanistan.

– Det ska bli skönt att leva livet lite annorlunda än det varit tidigare.

Den tredje förklaringen var att han utsatts för ett mediedrev och att nu gränsen var nådd. Hans familj, särskilt hans barn, hade tagit stryk.

– Mediedrev är inget en 4-åring förstår men han ser hur mamma och ­pappa mår. När 2-åringen slutar peka på tv för att pappa är med utan i stället stänger av för att han anser att det innebär trubbel, sa Sten Tolgfors.

Man ska inte raljera över andra människors känslor men jag tror en mer sanningsenligt beskrivning ser ut så här:

Sten Tolgfors är en plikttrogen person som valdes in i Mufs styrelse 1992 när Fredrik Reinfeldt var ordförande. Av lojalitet till honom hoppade Tolgfors på ett ministerjobb fast han inte hade en blek aning om vad det innebar. Han har aldrig sett ut som han gillar det och i går förstod man att han helt enkelt är för vek för ett så ­ansträngande uppdrag.

I oktober förra året såg Tolgfors ­ljuset i tunneln. Försvarsdepartementets arbete med att utforma det nya försvaret närmade sig sitt slut. Han hade chansen att äntligen slippa ut ur buren och talade med chefen. De kom uppenbarligen överens om att han skulle vänta med att sluta till i april.

Men så inträffade Saudiaffären , som påskyndade avgången. ­ Sveriges Radio avslöjade det sju år gamla ramavtalet om krigsmaterielexport mellan Sverige och Saudiarabien. Och att det bland annat hade gett upphov till ett bulvan ­ företag som byggdes upp med lånade kontanter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must. Kalle Blomkvist, var är du?

Tolgfors blev föremål för en högst relevant granskning, själv kallar han det mediedrev, till följd av avslöjandet. Bland annat kunde Aftonbladet berätta att en av försvarsdepartementets tjänstemän efter en förhandling med en saudisk general krävde in protokollet som därmed inte diariefördes på Totalförsvarets forsknings­institut, FOI. Orsaken skulle vara att ministern skulle skyddas.

Om man inte förstår att bulvanföretag, export av militärt know-how till diktaturer som Saudiarabien, högvis med kontanter och uppgifter om att ministern måste skyddas är värt att ställa frågor om till ansvarigt statsråd ska man nog inte ägna sig åt politik.

Men i stället för att erkänna att han ogillade mediegranskningen (liksom utredningarna av polisen, justitie­kanslern och så småningom även riksdagens konstitutionsutskott) ger Sten Tolgfors sina barn ansvaret för avhoppet. De mådde illa av att se honom på tv.

Det är ynkligt att dra in barnen i den här historien. Det är effekterna av svensk försvarspolitik som har granskats, ­inte Tolgfors och hans ­familj. De har över­huvud taget inte figurerat eftersom de ­inte har ett dugg med saken att göra.

Men det hade försvarsministern. Och därför har han avgått.

Publisert:

Ämnen i artikeln