Mejla

Lena Mellin

Framtidens politiska elit har talat

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Luf-beslutet att tillåta nekrofili och incest kan förefalla vara ett osmakligt försök att väcka uppmärksamhet.

Tyvärr är det allvarligare än så.

Det är framtidens politiska elit som har talat.

Ordväxlingen mellan ungdomsförbundet LUF:s Stockholmsavdelning och Liberalernas nestor Carl B Hamilton är rak på ett sätt som man ibland saknar i den vanliga politiken.

LUF Stockholm bestämde på årsmötet i helgen att de vill göra incest och nekrofili lagligt. Man ska kunna testamentera sin kropp till personer som vill ha sex med döda.

Carl B Hamilton, som lämnade riksdagen efter en lång karriär vid förra valet, kallade sina unga partikamrater för ”puckon” och det är lätt att hålla med.

- Vilka fler samhällsutmaningar står på topp 100-listan för Stockholms unga liberaler? Sex med flodhäst? skrev han i ett inlägg på Facebook.

Det hela kan förefalla som ett utslag av ungdomligt oförstånd eller ett osmakligt försök att väcka uppmärksamhet. Tyvärr är det allvarligare än så.

Ungdomsförbunden är partiernas plantskolor. Där för de framtida kommunalråden, riksdagsledamöterna och partiledarna får sin första skolning.

Stefan Löfven var med i SSU men valde senare den fackliga banan. Anna Kinberg Batra var ordförande i MUF i Stockholm, Annie Lööf vice ordförande i Cuf, Jan Björklund andre vice ordförande i Luf, Gustav Fridolin språkrör för Grön Ungdom och Jimmie Åkesson både vice och förbundsordförande i SDU.  För att nämna några i dagens politiska elitskikt.

Det är alltså framtidens politiska elit som har talat. Att åtminstone någon som i dag är aktiv i Liberala ungdomsförbundets Stockholmsavdelning om tjugo år kommer att ha en framträdande post i Liberalerna är ingen vågad gissning.

Det kan bli ordföranden Cecilia Johnsson, det kan bli någon eller några andra.

Men är det inte ungdomsförbundens uppgift att driva moderpartierna framför sig, att komma med de vilda idéerna och de nya tankarna? Jo, det är det.

Men det finns en skiljelinje mellan vilda idéer och rena galenskaper. Barn som blir utsatta för incest, sexövergrepp av en äldre släkting, bär ofta på livslånga trauman och blir inte sällan själv sexmissbrukare som vuxna.

Att vilja legalisera det är antingen ren och skär dumhet eller gränslös sensationslystnad. Tyvärr troligen det senare och det är obegripligt osmakligt.

Ungdomsförbunden behövs för att föra politiken vidare, både idémässigt och personellt. Men då måste de också förtjänas att tas på allvar.

Det gör de först när de galnaste idéerna begravts innan de offentliggjorts.

Publisert: