Mejla

Peter Kadhammar

”Jag tänker på mina döda vänner…”

Publicerad:
Uppdaterad:
”Vi var 520 på båten. 356 drunknade”. Berättar den unga kvinnan, där hon sitter i sektion B på arbetsförmedlingen, och matas med olika formulär. (Arkivbild. Grekiska kustbevakningen möter upp en flyktingbåt på Medelhavet.).
Foto: PETER WIXTRÖM
”Vi var 520 på båten. 356 drunknade”. Berättar den unga kvinnan, där hon sitter i sektion B på arbetsförmedlingen, och matas med olika formulär. (Arkivbild. Grekiska kustbevakningen möter upp en flyktingbåt på Medelhavet.).

KOLUMNISTER

En arbetsförmedling. Den är ­indelad i tre zoner: A är öppen för allmänheten, C är ett ­”säkert område” bakom tre ­låsta dörrar. Dit kommer inga arbetssökande.

Zonen däremellan, B, är halvsäker bakom en låst dörr och med möblemanget ordnat så att tjänstemannen ska ­kunna fly ut ur modulen om den ­arbetssökande blir våldsam. Tre stolar, ett vitt bord, en ­dator.

En ung kvinna träder in.

– Jag har koncentrations­problem. Jag känner mig inte trygg. Jag har svårt att läsa SFI (svenska för invandrare) med andra.

Tjänsteman: Är det rätt eller fel hur det är kodat här i datorn, med ditt funktionshinder?

– Jag förstår inte.

Tjänsteman: Du har problem med hörseln?

– Ja, det är rätt. Jag är rädd. Jag har haft kontakt med Röda korset.

Tjänsteman: Du behöver inte vara rädd. Vi vill hjälpa alla.

– Jag mår bra när jag jobbar. Jag vill inte tänka. Jag vill vara upptagen. Om det är tyst en ­sekund tänker jag på mina ­vänner som dog…

Tjänsteman: Nu kan du gå på jobbmatchning. Vi måste ha ett mål - vad vill du göra? Du kan kolla vilken utbildning som passar dig. Nu har du gjort ett instegsjobb. Du har rätt till ­nystartsjobb också. Och till ­lönebidrag. Varje månad ska du ­göra en aktivitetsrapport för du måste söka arbete.

Den unga kvinnan foto­graferar av blanketterna i datorn.

Tjänsteman: Så är det försäkringskassan, har du anmält dig där?

– Nej.

Tjänsteman: Varför ­inte?

– Jag vet inte.

Tjänsteman: Det behövs för att du ska få aktivitetsstöd.

Den unga kvinnan fotograferar igen.

Tjänsteman, mycket vänligt: Du borde fyllt i detta för länge ­sedan. Om du inte gör aktivitetsrapporter får du ingen ersättning. Du ska visa att du verkligen söker arbete.

– Ja.

Tjänsteman: Om du hittar ett jobb åker vi dit och gör en ­arbetsanalys för att se om du ­klarar det. Det är viktigt för dig att ha dokument om dina funktionshinder. Du ska gå till en ­läkare och få intyg.

Den mycket vänliga tjänstemannen lämnar rummet för att hämta några blanketter.

Reportern som suttit tyst och lyssnat: Dina vänner som dog?

– Vi var 502 på båten. 344 drunknade.

Tjänstemannen återvänder och ger den unga kvinnan formulären. Hon lämnar rummet. Jag ansvarar för 195 arbets­sökande, ­säger tjänste­mannen. Hälften är funktions­hindrade.

Strax kommer nästa in.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN