Lena Mellin

Därför petades Romson – och inte Fridolin

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var kört för Åsa Romson.

Därför är det naturligt att valberedningen föreslår att Isabella Lövin ersätter henne som språkrör.

Som väntat ändrar sig Miljöpartiets valberedning och föreslår att Isabella Lövin blir nytt kvinnligt språkrör för Miljöpartiet. För bara några veckor sedan ville de behålla Åsa Romson.

Men MP-krisen har ytterligare undergrävt förtroendet för Romson. I en opinionsmätning från Aftonbladet/Inizio som publicerades tidigare i dag ville 59 procent av Miljöpartiets väljare att hon skulle lämna sin post. 58 procent av den har ganska lågt eller mycket lågt förtroende för henne.

Det var alltså kört för Åsa Romson. Att komma tillbaka till någorlunda normala nivåer hade krävt både lång tid och intensivt arbete.

Den tiden ville inte valberedningen ge Romson. I stället vill de att Isabella Lövin, biståndsminister (MP), sedan 2014 tar över.

Lövin har en ganska kort politisk erfarenhet. Hennes första uppdrag fick hon vid 46 års ålder då hon 2009 valdes in i EU-parlamentet där hon framför allt ägnade sig åt klimat- och havsfrågor.

Innan dess jobbade Lövin länge som journalist och alltså är hon inte, till skillnad från många andra politiker, rädd för media. Det märktes redan under pressträffen på MP:s kansli och det kommer hon att ha stor nytta av framöver.

Valberedningen betonade både Isabella Lövins och Gustav Fridolins retoriska kunskaper. Det gör de rätt i, Åsa Romson har haft svårt att uttrycka sig begripligt. Det har varit ett av hennes största problem.

Med Lövin och Fridolin vid MP-rodret kommer budskapet att formuleras tydligare – och det hoppas valberedningen ger effekt.

Om Lövin kommer att sitta kvar som biståndsminister är skrivet i stjärnorna. Jobbet kräver mycket resande och det är inte säkert att det går att kombinera med språkrörsuppdraget.

Mot det anför Isabella Lövin att Alf Svensson (KD) var både partiledare och biståndsminister. Men det var i en annan tid, 22 år sedan närmare bestämt.

Gustav Fridolin föreslås bli omvald. Det orsakade en storm av vrede på Twitter. Enligt belackarna orsakar könsmaktsordningen att det kvinnliga, men inte det manliga, språkröret tvingas bort.

Det kan säkert spela in. Men den huvudsakliga orsaken till att Åsa Romson får gå är att förtroendet för henne eroderats. Det hade det inte gjort för Gustav Fridolin.

Publisert:

LÄS VIDARE