Mejla

Lena Mellin

Därför håller Anna Kinberg Batra käften

Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra.

KOLUMNISTER

Det är inte konstigt att Moderaterna ligger lågt i frågan om vinster i välfärden.

De har en stor majoritet av väljarna emot sig. Och ett av Alliansens partier.

Det vore politiskt självmord för Moderaterna att högljutt driva rätten att företag får göra vilka vinster som helst i välfärden. Kommuner och landsting får enligt lagen inte göra det.

Enligt Göteborgs universitets SOM-undersökningar ville över 70 procent av svenska folket förbjuda vinster i välfärden 2014. Det måste betraktas som en betryggande majoritet och bland förbudsfantasterna vore det märkligt om det inte också fanns M-väljare.

Partiet skulle få en diskussion på halsen som snabbt skulle bli helt ohanterlig. Moderaterna skulle framstå som kalla och hårda och kapitalisternas bästa vänner om de ivrade för att man ska kunna skära guld med täljkniv på gamla, sjuka och skolbarn.

Det är lätt att hålla med majoriteten av svenska folket. Det är i grunden stötande att företag som drivs med skattepengar gör stora vinster. Ännu värre är det om de slussar dem vidare till skatteparadis, vilket en del av dem gör.

I teorin skulle kommunerna och landstingen kunna göra andra upphandlingar än i dag, det vill säga anpassa ersättningen till företagens vinstnivå. Hög vinst, lägre ersättning. Låg vinst, normal ersättning.

Men det skulle för det första kräva en oöverskådlig byråkrati. Och för det andra skulle det kanske också stå i strid med kommunallagens krav på likabehandling, som i första hand gäller kommunmedlemmar.

Moderaterna skulle också riskera att hamna på kollisionskurs med en av sina partners i Alliansen. Sedan 2013 vill Liberalerna att företag inom sjuk- och äldrevården och skolan inte ska bedrivas av riskkapitalbolag.

De vill att Inspektionen för vård och omsorg och Skolinspektionen helt enkelt inte ger tillstånd för riskkapitalister att bedriva den typen av verksamhet.

För Socialdemokraterna gäller det att balansera på slak lina. Dels säga att man är emot vinster i välfärden, eller övervinster som de nu kallar det. Men samtidigt att undvika att sätta strypsnara på de privata företag som är en viktig del av den offentligt finansierade vården och undervisningen.

Utan vinster går det nämligen inte att driva företag. Då finns inga pengar att investera med. Alltihop skulle gå i stå.

Enligt läckor från den statliga utredning som just nu jobbar med frågan är den gyllene medelvägen att tillåta en vinst på åtta procent plus inflation på eget kapital. Det är en avkastning som är ganska rejäl, en nivå som långtifrån alla företag når upp till.

Vänsterpartiet har gjort kampen mot vinster i privata välfärdsföretag till sin paradgren. Det gröna regeringspartiet, Miljöpartiet, vill inte ha något vinstförbud men anser att de som investerat pengar i företaget ska kunna ta ut en rimlig ränta på sitt kapital.

Centern anser att kraven på kvalitet ska vara så hög att det inte uppstår några stora vinster. Och KD tycker att det är viktigt med mångfald och att vinster är en garanti för det.

En infekterad fråga. Där de som är för vinstbegränsningar har väljarna med sig, de som är emot har det inte. Därför håller Anna Kinberg Batra och hennes partikamrater tyst.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfvens plan för att stoppa supervinsterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om vinster i välfärden

Anna Kinberg Batra

Liberalerna

Moderaterna

Vinster i välfärden

Lena Mellin