Ett pinsamt röstfiske för en dålig sak

KOLUMNISTER

Det är löjligt. Jättelöjligt till och med.

Att M, L och KD går emot rökförbudet utomhus är pinsamt och genomskinligt.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Socialminister Annika Strandhäll (S) lade i dag fram ett sedan länge aviserat förslag om rökförbud på uteserveringar, perronger, busshållplatser, lekplatser och andra utomhusmiljöer. Förbudet ska träda i kraft 1 januari nästa år.

Tre borgerliga partier, M, L och KD sade genast att de är emot förbudet och tänker rösta nej. Centern och Sverigedemokraterna uppträdde rimligare, de vill läsa regeringens proposition innan de bestämmer sig för vad de tycker.

De tre Allianspartierna som säger nej är larviga och måste tala emot bättre vetande. Rökning är skadligt och sedan rökförbudet på krogen infördes 2005 har restaurangerna flyttat ut på gatan, även vintertid.

Under värmelampor och fleecefiltar sitter rökarna och får, om de inte snabbar sig på, hålla till godo med kall mat och cigaretter.

Det är inte konstigt att regeringen vill gå vidare och förbjuda rökning på exempelvis uteserveringar och lekplatser. Rökförbudet har successivt utvidgats under lång tid och orsaken är att rökning är hälsovådligt.

1988 blev alla inrikesresor med SAS rökfria, 1994 försvann rökrutorna på skolgårdarna, året innan skulle arbetsmiljön vara rökfria och 1997 infördes rökförbud på flygresor inom EU.

När SVT gjorde en enkät med anledning av det redan då aviserade förslaget om att stoppa viss utomhusrökning 2015 var alla partier för - utom Kristdemokraterna och Liberalerna - för förbudet.

Sedan dess har uppenbarligen Moderaterna ändrat sig. Emma Henriksson (KD) motiverar sitt partis ståndpunkt så här:

– Allt som är dumt kan inte förbjudas.

Ursäkta mig, men det är löjligt. Jättelöjligt till och med. Men den motiveringen skulle man kunna hävda att nästan vartenda förbud bör upphöra. Fortkörning, knivbeväpning, handgranater i portföljen och sexuella trakasserier är dumt - och förbjudet.

Att röka är också dumt. Men hittills har det varit tillåtet att blåsa röken på andra om det skett på utomhusserveringen, lekplatsen eller perrongen.

Att vara emot rökförbudet på vissa platser utomhus är fånig demonstrationspolitik. Och ett pinsamt genomskinligt försök till röstfiske för en dålig sak.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM