Reinfeldt får betala i nästa val

KOLUMNISTER

Prishöjningarna är statsminister Fredrik Reinfeldts nya huvudvärk.

De slår mot väljarnas plånböcker.

Och ger intryck av att regeringen inte har koll på läget.

I många år låg prisökningarna stabilt mellan en och två procent. Men förra hösten hände någonting – de fördubblades.

I juli i år hade det genomsnittliga prisläget gått upp med 4,4 procent jämfört med samma månad förra året.

För regeringen är det synnerligen ovälkomna siffror. Tidigare borgerliga regeringar har misslyckats med både ekonomin och sysselsättningen. Den här har föresatt sig att inte göra om misstagen.

I det perspektivet är de kraftiga prishöjningarna en rejäl black om foten. Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) kan visserligen med fog hävda att problemen är importerade. De beror främst på att världen lider brist på vissa matvaror, på det galopperande oljepriset och på finanskrisen i USA – tre globala företeelser som en svensk regering inte kan lastas för.

Men för väljarna spelar det ingen roll. Prishöjningarna, och den ökade arbetslösheten, intrycket att regeringen inte riktigt har läget under kontroll. Det är livsfarligt för den som vill bli omvald.

De senaste årens skattesänkningar gör visserligen att de flesta svenskar fortfarande går med plus. De har mer pengar att röra sig med nu. Men politik, och politiskt förtroende, baseras inte alltid på fakta. Det har minst lika mycket med känsla att göra.

Den känslan säger just nu svenskarna att något är fel när en helt vanlig limpa kostar 25 kronor.

Det får regeringen lida för – även om det är orättvist.

ARTIKELN HANDLAR OM