Mejla

Micael Dahlen

Årets julklapp är du

Publicerad:
Uppdaterad:

Snälla, läs den här texten. Den är livsviktig. Idag är det en vecka kvar till jul och du har kanske redan börjat stressa över allt som ska hinnas med i helgerna – gran som ska väljas, klappar som ska handlas, mat som ska lagas, resor, bonusfamiljer och scheman
som ska pusslas, middagar och träffar med all tänkbar släkt och vänner. Men det finns en stress som är värre.

 

Det finns människor som stressar över att inte ha något alls av allt det där att göra. Som inte har några klappar att handla eller mat att laga, som inte har någon att träffa. Som kommer att sitta på tunnelbanan eller bussen på julafton utan någonstans att åka, bara
för att slippa sitta ensamma hemma. Som kommer att sitta i väntrummet på akutmottagningen bara för att till slut få höra någon ropa deras namn, ringa till växeln på SVT och skälla på julprogrammen bara för att höra någons röst i andra änden av linjen. Eller som inte säger något alls, inte visar sig för någon eftersom det är för svårt att behöva erkänna att de är ensamma.

 

Julen dödar. Varje år tar vägarna några (kör försiktigt!), någon sätter ett kalkonben i halsen, festande går överstyr. Men flest tar ensamheten. Det går att dö av brustet hjärta, det är faktiskt en klinisk diagnos numera. Och aldrig ställs den diagnosen så ofta som
under julen. När alla andra har fullt upp med sitt stressande, med sin gemenskap. Aldrig är behovet av ett besök, ett samtal, ett hej eller ett leende större.

 

Därför ber jag dig. Lägg till en julklapp på listan. Årets julklapp är inte det återvunna klädesplagget eller några VR-glasögon. Den är mycket billigare, men samtidigt dyrbarare än alla andra klappar för den som får den. Årets julklapp är du.

Se någon i ögonen på bussen eller tunnelbanan, i affären, på gatan utanför. Ge någon ett leende, låt en människa förstå att du ser hen, vet att hen finns. Det tar bara någon sekund men värmer så länge.

Säg hej till din granne. Den där människan du inte vet något om, trots att ni delar väggar, golv och tak, eller tomtgräns. Sällan är ensamheten så stor som i en enslig lägenhet eller ett tomt hus omgivet av andras familjer och gemenskaper.

 

Skicka ett meddelande till någon och låt människan få veta att hen finns i dina tankar.

Scrolla bland namnen i telefonlistan och upptäck den där personen du förlorade kontakten med, vännen du inte vet var det blev av. Värdefullare än det finaste julkort (kommer du ihåg såna?)

Fråga någon du aldrig träffar utanför jobbet eller i skolan om de ska vara hemma under julen. Kanske vill de träffas? Det behöver inte vara något särskilt, bara följa med när du och dina vänner ska på juldagsbio? Bara att få frågan betyder så mycket.

Ta med en vän på fika på ett sjukhus eller ett äldreboende. De brukar ha kaffe och jättegoda mackor och bullar. Och människor som får nytt liv av sällskapet, av att få byta ett ord eller bara dela rum och ses och se på.

Det krävs så lite av dig att ge så mycket i jul. Jag finns på min instagram med fler tips och hoppas du vill dela med dig också.

Foto: TT

avMicael Dahlen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2019

Jul

Kärlek

Hälsa