Jonatan Unge

Det dummaste jag någonsin gjort

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

I förrgår frågade min dotter mig vad som är det dummaste jag någonsin gjort. Jag tänkte efter i någon minut och sa sen att jag inte kom på något.

Mer om det senare, nu det här:

Detta väder kräva dessa öppettider!

Med väder i meningen ovan syftar jag på vårt just nu underbara försommarväder, och med öppettider menas 22.30. Regeringen gick ju för någon dag sedan ut och gav restaurangerna tillåtelse att förlänga sina öppettider från 1 juni. Klokt, tror jag, om man vill undvika revolution och i alla fall ha ett litet hopp om att bli återvald.

Att vaccinationen går framåt är kanske att ta i men den går och tillsammans med det fina vädret, som i alla fall har en löjligt stark påverkan på mitt humör, och jag tror alla svenskars, konstigt att alla andra länders befolkningar är så opåverkade av väder och vind, börjar man inte se men känna av slutet i tunneln.

Vilket får ens drömmar om allt det man ska göra när ”det” är över att kännas något mer realistiska. Nu påstod i och för sig någon minister med sedvanlig socialdemokratisk fingertoppskänsla att ”alla” vet att det kommer att dröja väldigt länge tills, om ens någonsin, det är över. Det visade sig snabbt att ”alla” absolut inte visst det och jag tror att de förlängda öppettiderna var en form av skadehantering av just denna ministerns uttalande. Sen kanske ministern har rätt i sak, vad vet jag, det är bara att ingen vill veta det, särskilt inte nu när vi har så himla fint väder.

Dricka gin och tonic och spela padel

Åter till postpandemi-drömmarna. En vanlig dröm bland folk verkar vara att få resa igen. Aftonbladet har till och med en hel artikelserie som undersöker hur det kommer bli att äntligen åter få åka på charter.

Bland annat intervjuas ett grabbgäng från Göteborg som åkt ner för att spela padel, läs: dricka gin och tonic, på Mallorca. I artikeln blir vi och reportern informerade om att det inte är krångligt alls att redan nu åka ner. På frågan om de sen i sommar kommer åka ner med sina familjer så blir vi och reportern däremot informerade om att det nog blir för krångligt. Vilket de har rätt i, även om det så klart inte har något med pandemin att göra.

Hur som helst så får fruar och barn fortsätta drömma, något jag och en minister tror att de hela tiden varit fullt medvetna om.

Själv har jag sedan länge haft en uttalad dröm om att åka med min dotter till Japan efter pandemin. Detta säger jag inte för att positionera mig mot grabbgänget, det är bara det att jag inte spelar padel.

Nu blev det krångel direkt med min dröm då min dotter vägrade. Sa ju att grabbgänget hade rätt.

Kommer inte ihåg vad hennes argument mot japanresan var, kan inte tänka mig att det var särskilt bra, men hennes motbud var att åka till USA. För att inte göra det än mer krångligt sa jag "taget" och började i stället drömma om resan västerut. Tills jag kom på att jag kanske inte blir insläppt i USA, pandemi eller inte.

Svettades kopiös och ändrade mina uppgifter

Jag var nämligen utsänd av P3 för att 2012 bevaka USA:s presidentval. Det var något jag tjatat mig till. Väl på Arlanda slog det mig att jag glömt ansöka om journalistvisum. Detta gjorde mig oerhört orolig för om jag då ens skulle bli insläppt i landet.

Under utfrågningen av passkontrollanten på Newarks flygplats om vad jag hade i USA att göra så lyckades jag ljuga mig in genom att påstå att jag bara var turist. Lite märkligt då jag svettades kopiöst och sa emot mig själv samt ändrade uppgifter ett flertal gånger.

Min första rapport från valet bestod av att jag per telefon i Morgonpasset berättade om att jag precis hade ljugit mig in i landet. På morgonen nästa dag väcks jag av att telefonen ringer och i den hör jag min dåvarande chef Kajsa skrika: Hur fort kan du ta dig till gränsen mot Kanada?

Tydligen lyssnar den amerikanska ambassaden slaviskt på Morgonpasset. Och så slutade mitt första och sista utlandsuppdrag som journalist. Ytterligare en konsekvens av detta blev att jag numera måste söka särskild prövning för visum till USA. Tråkigt för mig förstås och lika tråkigt för min dotter även om hon nu i alla fall kommer få ett svar på sin fråga.

Av: 

Jonatan Unge

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

USA

Coronapandemin i världen