Mejla

Wolfgang Hansson

Bidens rivstart kan snart komma av sig

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

WASHINGTON DC. Det ser ut som Joe Biden gör en rejäl rivstart som president.

Men den kan snabbt stanna av.

Att skriva på en presidentorder betyder inte alltid att det blir så. De stora reformerna kräver beslut i en väldigt jämn och polariserad kongress.

Numera är det närmast en självklarhet att den tillträdande presidenten inför tv-kameror skriver på en mängd så kallade executive orders. De är uppmaningar från presidenten men inte lagstiftning.

Det skapar ett intryck av att presidenten är handlingskraftig men det är långtifrån alltid som namnteckningen verkligen resulterar i att besluten omsätts i praktiken.

Joe Biden vill visa att han rivstartar sin administration genom att riva upp beslut som Donald Trump fattade. Han vill också visa att han agerar snabbt för att möta de många kriser som USA är mitt uppe i. Den snabba smittspridningen måste stoppas. Ekonomin har på vissa områden drabbats av svåra skador på grund av pandemin. Han behöver ta itu med rasismen i landet och bekämpa de högerextrema grupper som hotar den amerikanska demokratin.

Bland de första beslut Biden skrev på var att med omedelbar verkan stoppa ett av Trumps främsta vallöften, att bygga en mur mot Mexiko. Biden häver det nationella nödläge som Trump deklarerade för att kunna ta pengar från den militära budgeten till muren.

Problemet är att den federala regeringen skrivit kontrakt med en rad firmor för at bygga muren och att byggena redan är i full gång. Det är tveksamt om regeringen verkligen kan bryta kontrakten. I vilket fall så kommer ett antal firmor att stämma Biden-administrationen för kontraktsbrott.

Så om murbygget verkligen avstannar eller hamnar i sega domstolsprocesser återstår att se.

Joe Biden skriver under sin första så kallade executive order.

Dubbla budskap

Ett annat bekymmer är att Biden samtidigt som han river upp företrädarens politik säger att han vill ena landet. Det kommer många republikaner uppfatta som väldigt dubbla budskap.

Ett annat av Bidens beslut är en federal plan för pandemibekämpningen. Han anklagade Trumnp för att inte ha någon sådan och strunta i smittan.

En av de viktigaste punkterna är att snabba på vaccineringen som hittills inte gått särskilt snabbt i USA.

Problemet är att varken Biden eller sjukvården kan trolla. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med vaccin och ingen kapacitet att snabbt tillverka fler doser. Enligt New York Times kan vaccinproduktionen inte utökas förrän tidigast i april.

Biden har presenterat en ambitiös plan för att stimulera ekonomin med satsningar på närmare två biljoner dollar, bland annat för att bygga ut landets infrastruktur. Tanken är att det ska skapa mängder av nya jobb åt de miljoner som blivit arbetslösa under pandemin.

Men här räcker det inte med Bidens namnteckning på ett dokument i hårda pärmar. Då krävs att kongressens båda kamrar godkänner planen. Demokraterna har majoritet i både senaten och representanthuset. Men i senaten bara tack vare vicepresident Kamala Harris utslagsröst. Det innebär att Biden sannolikt tvingas till hårda förhandlingar med republikanerna för att få igenom några som helst reformer av vikt. Bidens majoritet är alltför bräcklig.

Trump lämnade Vita huset i helikopter på onsdagen.

Varningens signal

En varningens signal är att han inte fick en enda minister godkänd under sin första dag och att republikanerna hotar sinka h<ans utnämningar.

I USA fäster man särskild vikt vid presidentens hundra första dagar. Det betraktas som nödvändigt att få mycket gjort i början för att inte hela fyraårsperiopden ska karakteriseras av oförmåga att fatta beslut. Därför försöker varje president rivstarta. Det gjorde Donald Trump och Barack Obama före honom.

Men mycket fastnade i det tröga samhällsmaskineriet.

Det första Obama gjorde när han klivit in i Vita huset var att skriva på en presidentorder att terroristfängelset Guantanmo skulle stängas omedelbart. När han avgick åtta år senare var fängelset fortfarande öppet. Genom att vägra anslå pengar för att flytta fångarna till högsäkerhetsfängelser i USA saboterade republikanerna och några demokrater hans beslut.

Donald Trump lovade att omedelbart stoppa Obamas sjukvårdsförsäkring. Men han lyckades inte. Han skrev en presidentorder om att stoppa muslimer från att resa in i USA med domstolar satte stopp. Kvar blev en väldigt urvattnad variant.

USA:s president brukar beskrivas som världens mäktigaste man. Ändå är det i dagens polariserade politiska klimat förenat med stora politiska svårigheter att få igenom några reformer överhuvudtaget så länge inte båda partierna är med på noterna.

Joe Biden får det inte lätt att hålla rivstarten vid liv.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Biden kunde lika gärna varit på andra sidan jorden

ÄMNEN I ARTIKELN

Joe Biden – USA:s nye president

Donald Trump

Amerikansk politik

Joe Biden

Barack Obama

Vaccin

Infrastruktur